Sestre čitalice

Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Naziv humanitarnog projekta: Sestre čitalice

 

Osnivač: Dubravka Protić

Sudionici: volonteri učenici trećih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska

Cilj:je humanitarnog i odgojnog značaja: promicanje i poticanje čitanja djeci mlađe dobi

 

Važno je istaknuti dobru suradnju i povezanost obitelji, odgojnih i obrazovnih ustanova koje bi trebale bolesnoj djeci pomoći razviti interes za čitanjem u stanju bolesti, pri čemu će ova humanitarna akcija doprinijeti navedenom. Slušanjem i čitanjem djeca spontano uče nove riječi, kako se tvore rečenice, grade i razvijaju priče, djeca uče pratiti priču i koncentrirati se na kraće ili dulje vrijeme.

 

Učenici volonteri čitanjem bolesnoj djeci te provodeći svoje slobodno vrijeme igranjem društvenih igara s bolesnom djecom:

–       razvijaju empatiju bolesnu djecu,

–        razvijaju socijalne osjetljivost

–        razvijaju volonterizam

–        potiču potrebu pomaganja i uključivanja u akcije za dobrobit zajednice.

 

Škola za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba u školskoj godini 2019./2020. sudjelovat će u humanitarnom djelovanju kroz čitanje književnih djela djeci Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Neizostavni partner pri promicanju čitanja djeci je školska knjižničarka jer dječji knjižničari znaju važnost njegovanja rane pismenosti, načine na koje se može čitati djetetu, umiju prepoznati, odabrati i preporučiti kvalitetne knjige za djecu i roditelje. Školske knjižnice svojim programima i uslugama za djecu, dodatno osnažuju i potiču na čitanje djeci od najranije dobi, a se potiče i čitanje kod učenika volontera.

 

Projektni tim:

Dubravka Protić, dipl. med. techn.

Tatjana Antičević, dipl med. techn.

dr. sc. Višnja Pranjić,

dr. sc. Milica Mikecin