Biti bez vlastitog doma

NAZIV PROJEKTA: BITI BEZ VLASTITOG DOMA

VODITELJ: Irena Koraj

SUDIONICI: četvrti razredi Škole za medicinske sestre Vinogradska

CILJ: projekt je humanitarnog i odgojnog značaja, senzibilizirati učenike za probleme s kojima se susreću beskućnici, poticanje potrebe pomaganja i uključivanja u akcije kojima je svrha pomoći potrebitima

Učenici koji će sudjelovati u projektu:

 • informirat će i senzibilizirati vršnjake i osobe iz svoje okoline za potrebu pomaganja onima kojima je potrebna pomoć
 • razvijaju komunikacijske vještine
 • senzibiliziraju se za potrebu sudjelovanja u humanitarnim akcijama
 • podižu svijest u svojoj obitelji i okolini o važnosti pomaganja drugima
 • promiču životne kvalitete i vrednote

Učenici četvrtih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba u školskoj godini 2021./2022. već treću godinu za redom, sudjelovat će u humanitarnoj akciji Brodoto udruge, koja kroz Projekt Invisible Zagreb organizira besplatne ture Zagrebom, humanitarnog karaktera, upoznavanje turista i stanovnika životom beskućnika.

ELEMENTI PROJEKTA: učenici četvrtih razreda će kroz predavanja u školi biti upoznati sa vulnerabilnim skupinama stanovništva i njihovim problemima. U dogovoreno vrijeme će se u pratnji nastavnica naći sa gospodinom Milom Mrvalj, bivšim beskućnikom, humanitarcem i od prije par godina vodičom kroz edukacijsku, neobičnu, izuzetno interesantnu i najneobičniju turu Zagrebom, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnoga. Nalazimo se na zagrebačkom Glavnom kolodvoru uz aparat za kavu koji je većini naših građana mjesto gdje će popiti kratku jutarnju kavu prije polaska na put, no ljudima koji su iz nekih razloga ostali bez doma, to je jedino mjesto na kojem se zimi mogu ugrijati toplim napitkom. Na tom mjestu g. Mrvalj započinje priču o životu beskućnika. Učenici će uz priču, obići i klupe na Tomislavcu, koje su im često kreveti i mjesta za međusobna druženja, potom se odlazi do Opatovine, gdje se svakodnevno podjeli određen broj porcija ručka našim beskućnicima. Obzirom da beskućnici izdaju i svoj časopis Ulični fajter, kojeg prodaju na ulicama, učenici se upoznaju i s tim načinom zarade. Učenici se kroz edukacijsku turu upoznaju s problematikom ekstremnog siromaštva te idejama pokušavaju doprinijeti njenom rješavanju, a dobrovoljnim prilozima, skupljanjem potrebnih im stvari, sudjeluju u poboljšanju životnih uvjeta beskućnika.

OČEKIVANI REZULTATI: senzibiliziranje učenika za osobe koje žive u ekstremnom siromaštvu, beskućnike, poticanje potrebe pomaganja i uključivanja u humanitarne akcije kojima će pomoći ljudima bez doma i onima kojima je to potrebno, razbijanje predrasuda o beskućnicima i svima koji žive u siromaštvu, razumijevanje razloga koji nas mogu dovesti do ekstremnog siromaštva i beskućništva.

PRIJAVITELJ I PARTNER:

 1. Škola za medicinske sestre Vinogradska
 2. Udruga BRODOTO, Martićeva 72, 10000, Zagreb

TRAJANJE PROJEKTA: školska godina 2021./2022.

PROJEKTNI TIM:

 • Irena Koraj, dipl. med. techn.
 • Nevenka Stančić, bacc. med. techn.
 • Tatjana Antičević, dipl. med. techn.
 • dr. sc. Višnja Pranjić

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer