Oni su naši bližnji

NAZIV PROJEKTA: ONI SU NAŠI BLIŽNJI

OSNIVAČ: Dubravka Protić

SUDIONICI: treći, četvrti i peti razredi Škole za medicinske sestre Vinogradska

CILJ: akcija je odgojnog i humanitarnog značaja, osposobljavanje i uključivanje učenika u pomaganje osobama oštećena vida.

Učenici koji sudjeluju u projektu:

 • senzibilizirati učenike na potrebu pomoći drugima
 • senzibiliziranje javnosti na povećane potrebe osoba oštećena vida i potrebe uzajamnog pomaganja, volonterstva
 • razviti komunikacijske vještine s osobama oštećena vida
 • probuditi svijest učenika o problemima u zajednici, te ih poticati u stjecanju iskustava za aktivno građanstvo
 • poticati učenike na timski rad i međusobnu suradnju

Škola za medicinske sestre Vinogradska u školskoj godini 2021./2022. aktivno će sudjelovati u humanitarnom i volonterskom radu s osobama oštećena vida, uključivanjem učenika i stručnih nastavnika u produktivan život zajednice svojim osobnim angažmanom. Humanitaran i volonterski rad će ih zainteresirati i potaknuti na razumijevanje osoba oštećena vida. Prilikom humanitarnog i volonterskog rada pokušat ćemo ih obdariti većim znanjem o svakodnevnom životu osoba oštećena vida što je vrlo bitno za njihovo buduće zanimanje.

ELEMENTI PROJEKTA:

učenici će sudjelovati na predavanju koje će organizirati Hrvatski savez slijepih. Osvijestit će koliko je bitan koordiniran sustav podrške osobama oštećena vida. U školi će na prigodan način obilježiti 15.10. Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih).

OČEKIVANI REZULTATI: kod učenika potaknuti svijest o tome da oni kao pojedinci mogu puno učiniti i biti promjena koju žele da se dogodi u društvu putem volontiranja i pomaganja oboljelima. Pomoći u mijenjanju stavova koje društvo ima u svezi s osobama oštećena vida.

Nadamo se da će učenici i nastavnici naše škole unaprijediti znanja i vještine.

PRIJAVITELJ I PARTNER:

 1. Škola za medicinske sestre Vinogradska
 2. Hrvatski savez slijepih

TRAJANJE PROJEKTA: školska godina 2021./2022.

PROJEKTNI TIM:

 • Dubravka Protić, dipl. med. techn.
 • Tatjana Antičević, dipl. med. techn.
 • Irena Koraj, dipl. med. techn.
 • Snježana Cipčić, dipl. med. techn.
 • dr. sc. Višnja Pranjić

Događanja

 

AKO NE VIDIMO, NISMO NEVIDLJIVI!

U sklopu projekta Oni su naši bližnji Hrvatski savez slijepih 15. listopada obilježava Međunarodni dan bijelog štapa s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, kojom upozoravaju na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo. U Hrvatskoj je oko 5900 slijepih osoba, a u Zagrebu preko 1100.

Međunarodni dan bijelog štapa prilika je da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih. Ujedno to je i dan kada se daje počast svim dostignućima te populacije koja svakim danom postaje sve samostalnija. Za više informacija pogledajte ovdje.

Učenici 5. d razreda pozvani su je na obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa i druženje u predvorju Kazališta Vidra u Zagrebu. Vojin Perić, profesionalni glumac, pisac kazališnih komada, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život našim učenicima i ostalim sudionicima prikazao kako je biti slijep i s kojim se problemima susreće slijepa osoba. Sat vremena bili smo u potpuno mračnom predvorju Vidre, gdje smo se družili, pokušavali kretati, upoznavali, nastojali popiti i pronaći svoj sok, zamišljali kako izgleda naš sugovornik. Svima nam je na početku bilo vrlo nelagodno jer smo bili u potpunom mraku, ali glumci koji su sudjelovali u ovom druženju olakšali su nam taj strah. U tom kratkom vremenu osjetili smo što proživljavaju slijepe sobe i uvidjeli jedan mali dio problema s kojim se one susreću.

Voditeljica: Dubravka Protić, dipl. med. techn.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer