Zdravi mladi

NAZIV PREVENTIVNO-EDUKATIVNOG PROJEKTA: Zdravi mladi

Nositelj projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Partneri projekta:

 • Učenički dom Hrvatski učiteljski konvikt, Klaičeva 56, Zagreb
 • Učenički dom Ivana Mažuranića
 • Srednja škola Jastrebarsko

Voditeljica: Gordana Major

Projektni tim:

 • Ivana Senhadji
 • Gordana Major
 • Ivana Horvat
 • Monika Lovrek Seničić

Sudionici: učenici petih razreda Škole sa voditeljicama

Cilj projekta je educirati mlade osobe o važnosti samopregleda dojke i otkloniti strah od ginekološkog pregleda

Vremenik: projekt se realizira tijekom cijele nastavne godine u dogovoru s učenicima i voditeljicama projekta

Ishodi projekta su:

 • Razviti komunikacijske vještine
 • Razviti strukovne vještine
 • Razviti odgovornost za vlastito ponašanje
 • Razviti socijalne kompetencije
 • Poticati korištenje audiovizualne tehnologije
 • Osvijestiti potrebu i važnost za cjeloživotnim obrazovanjem

Projekt se provodi u učeničkim domovima. Projekt potiće povezivanje i suradnju odgojnoobrazovnih ustanova Škole i učeničkog doma. Učenici pod neposrednim nadzorom svojih voditeljica, strukovnih nastavnica u učeničkim domovima provode edukaciju o važnosti samopregleda dojki uz pomoć dostupnih aplikacija i modela/lutke i redovitog odlaska na ginekološki pregled uz pomoć plakata i materijala koje su sami izradili.

Provodne faze projekta:

 1. Faza: Strukovne nastavnice pripremaju učenike u kabinetu demonstrirajući im vještine koje će koristiti. Učenici pripremaju potrebne materijale za radionice.
 2. Faza: Strukovne nastavnice i učenici, u skladu sa svojim rasporedom i slobodnim vremenom, odabiru dostupne datume za provođenje edukacija kroz radionice.
 3. Faza: Provođenje radionica i edukacije kroz cijelu nastavnu godinu.

Evaluacija: kratkim anketnim upitnikom ispituju se polaznice radionica kako bi se utvrdilo koliko je polaznica bilo potaknuto na samopregled dojke i odlazak na ginekološki pregled.


Događanja

Školska godina 2022./2023.

Galerija slika

Ponosno nastavljamo suradnju sa Srednjom školom Jastrebarsko kroz projekt „Zdravi mladi“ u sklopu kojeg su 18.5.2023. učenice 5. B razreda Valerija Bošnjak, Emma Dragosavac, Barbara Buljubašić i Marta Bulić održale edukativnu radionicu o samopregledu dojke uz pratnju voditeljice projekta Gordane Major. Sudjelovale su učenice III T, III E, III G1 i III G2 razreda. Učenice su kroz predavanje, modele, brošure i letke upoznate s općim informacijama vezanim uz maligne bolesti dojke i rizičnim čimbenicima za nastanak raka dojke. Nakon demonstracije samopregleda dojke na modelu svaka učenica je samostalno mogla pronaći promjene na modelu. Cilj projekta je edukacija mladih osoba o važnosti samopregleda dojke te otklanjanje straha od ginekološkog pregleda. U projekt su i ove godine bile uključene nastavnice Monika Lovrek Seničić i Ivana Horvat.


Školska godina 2021./2022.

Galerija slika

Dana 13. svibnja 2022. učenici petog B razreda, Ružica Andrijanić, Antonio Anušić, Mihaela Valjevac i Dorian Nikola Begović sa voditeljicom Gordanom Major u sklopu projekta „Zdravi mladi“ održali su edukativnu radionicu o samopregledu dojke. Radionica je provedena učenicama trećih razreda Srednje škole Jastrebarsko. Kroz edukativno predavanje uz pomoć digitalnih alata, letaka, brošura i modela dojki učenicama su navedene općenite informacije vezane uz maligne bolesti dojke i rizični čimbenici za nastanak raka dojke. Demonstriran je način pravilne provedbe samopregleda, koliko često ga raditi i što učiniti u slučaju pronalaska promjene, a naposlijetku su učenice samostalno na modelima dojki pokušale pronaći promjene metodom samopregleda.Projekt je proveden sa ciljem edukacije mladih osoba o važnosti samopregleda dojke i otklanjanja straha od ginekološkog pregleda. U projekt su bile uključene nastavnice Monika Lovrek Seničić, Ivana Horvat i Ivana Senhadji.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer