Lik i djelo medicinske sestre - Priča o Veri Grgac

NAZIV PROJEKTA: Lik i djelo medicinske sestre – Priča o Veri Grgac

Nositelj projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska i Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a

Voditeljica projekta: Dubravka Trgovec, prof.

Sudionici: nastavnici stručnih predmete Škole za medicinske sestre Vinogradska, učenici petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska, članovi Društva za povijest sestrinstva HUMS-a

Cilj projekta:

 • prikupljanje građe vezane uz povijesti sestrinstva: podataka o zdravstvenim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju sestrinstva (audiovizualni zapisi)
 • prikupljanje materijalne građe (fotografije)
 • promoviranje povijesti hrvatskog sestrinstva

Vremenik: projekt se realizira tijekom cijele nastavne godine u dogovoru s nastavnicima zdravstvene njege, učenicima, članovima Društva za povijest sestrinstva HUMS-a i voditeljicom projekta

Sadržajni ishodi:

 • planirati profesionalni put
 • razviti osjećaj pripadnosti sestrinskoj profesiji
 • razviti komunikacijske vještine
 • razviti vještine korištenja digitalnih alata
 • razviti socijalne kompetencije
 • razviti zajedništvo i suradnju

Opis projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba (učenici 5-ih razreda) sudjelovati će u aktivnostima Društva za povijest sestrinstva HUMS-a, prikupljanjem audiovizualnih zapisa u razgovoru s medicinskim sestrama koje su umirovljene. U školskoj godini 2021./2022. istraživat će se doprinos medicinske sestre Vere Grgac sestrinskoj profesiji.

Projektni tim:

 • Dubravka Trgovec, prof.
 • Miroslava Kičić, mag.med.tech

 

Događanja

 

11.10.2022. u sklopu projekta „Lik i djelo medicinske sestre „ našu školu je posjetila  Vera Grgac, medicinska sestra, umirovljena profesorica,  koja je  39 godina radila u Školi za medicinske sestre Vinogradska kao nastavnica  strukovnih predmeta kirurških djelatnosti.

Cilj projekta koji se provodi u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva HUMS-a,  je prikupljanje materijalne građe vezane uz povijesti sestrinstva,  prikupljanje audiovizualnih zapisa  o zdravstvenim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju sestrinstva te promoviranje povijesti hrvatskog sestrinstva.

Grupa učenika, vođena projektnim timom profesorica Miroslave Kičić i Dubravke Trgovec, u razgovoru s gošćom saznala je niz detalja iz raznih područja njezinog djelovanja i života. Tijekom intervjua, učenici su postavljali pitanja o važnim osobama i događajima u društvu za vrijeme djetinjstva prof. Grgac, o školovanju i zanimljivim crticama iz života u tom periodu, o zaposlenju i funkcioniranju zdravstvenog sustava, o školskim programima, tehnikama poučavanja, učeničkim vježbama na klinikama za vrijeme rada u Školi za medicinske sestre Vinogradska, o njezinim postignućima i odlasku u mirovinu. Tijekom svog predavanja, profesorica Vera Grgac, medicinska sestra,   prikazala je niz dokumenata od povijesnog značaja, a učenicima su posebno zanimljivi bili prikazi Dnevnika prakse i oduzeti učenički „šalabahteri“. Kako je prof. Grgac dobitnica niza priznanja za očuvanje kulturne baštine jezika, susret je završio s predstavljanjem nekoliko pjesama na izvornoj bistranjskoj kajkavici.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer