Zaustavimo bol

NAZIV PROJEKTA: Zaustavimo bol

Nositelj projekta: Udruga za bol Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije- HDMSARIST

Partner projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Voditeljica: Ivana Horvat

Projektni tim:

 • Ivana Horvat
 • Monika Lovrek Seničić
 • Ana Mutić
 • Maja Antolić Mlinar

SudioniciUčenici petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska

Cilj projektapodučiti učenike osnove o prepoznavanju i procjeni boli te ih educirati o načinima liječenja boli

Vremenik: projekt se provodi tijekom cijele godine

Ishodi projekta:

 • Objasniti uzroke nastanka boli
 • Razlikovati ljestvice za procjenu boli
 • Demonstrirati procjenu boli
 • Objasniti načine liječenja boli
 • Razviti empatiju prema osobama koje pate od kronične boli
 • Razviti socijalne i komunikacijske vještine
 • Razviti strukovne vještine

Opis/ aktivnosti projekta:

Predsjednica Društva za bol HDMSARIST-a će educirati učenike u Školi o uzrocima, simptomima boli, ljestvicama za procjenu boli i načinima liječenja, a zatim će učenici sa strukovnim nastavnicama sudjelovati u promociji i prezentaciji projekta izradom plakata i educirati zainteresirane osobe o načinima zaustavljanja boli.

U skladu s epidemiološkim mjerama učenici će edukacije polaziti na Klinici za traumatologiju, KBC „ Sestre milosrdnice“ Draškovićeva.

Evaluacija projekta provodi se anketom za učenike s prigodnim pitanjima prije edukacije i po završetku edukacije.


Događanja

Školska godina 2020./2021.

Galerija slika

Tijekom cijele godine učenici petih razreda zajedno s nastavnicama Anom Mutić, Ivanom Horvat, Monikom Lovrek Seničić i Majom Mlinar sudjelovali su na raznim edukacijama i radionicama o prepoznavanju, procjeni i liječenju boli. Projekt se provodi u suradnji sa Povjerenstvom za menadžment boli Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, ispred kojeg predsjednica Povjerenstva Marica Jerleković mag.med.techn. i Kristian Civka, mag. med. techn. osmišljavaju aktivnosti za učenike. I ove je godine 100 učenika sudjelovalo u edukaciji i ostalim aktivnostima.


Školska godina 2020./2021.

ZAUSTAVIMO BOL

Galerija slika

Škola za medicinske sestre Vinogradska u suradnji s Udrugom o boli Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije – HDMSARIST, provodila je projekt pod nazivom Zaustavimo bol  s učenicima petih razreda u svrhu poučavanja učenika osnovama o prepoznavanju i procjeni boli, te educiranju o načinu liječenja boli. Bol je, prema definiciji Međunarodnog udruženja za istraživanje boli, neugodno osjetilo i emocionalno iskustvo udruženo s akutnim ili mogućim oštećenjem. Bol je univerzalno ljudsko iskustvo nužno za zaštitu organizma od oštećenja, fiziološki simptom koji upozorava na to da će nastati ili su nastali patofioziološki procesi koji mogu oštetiti organ, organizam. Bol pomaže da održimo funkciju organa i organizma kao cjeline, ali bol (kronična) također može biti dosadna i uznemirujuća, jer remeti san, otežava kretanje, onemogućuje rad i izaziva patnju. Bol može umanjiti, oslabiti kvalitetu života i zato se moraju otkriti uzroci nastanka boli, putovi prijenosa bolnog podražaja, patofiziološka zbivanja u organizmu i načini liječenja boli.

Predsjednica Društva za bol HDMSARIST-a, mag-med.techn. Marica Jerleković i mag-med.techn. Kristijan Civka educirali suučenike u Školi o uzrocima, simptomima boli, ljestvicama za procjenu boli i načinima liječenja, a zatim su učenici sa strukovnim nastavnicama: mag.tech med.Monikom Lovrek Seničić, dipl.tech,med. Ivanom Horvat, bacc.med.tech.Majom Mlinar  i dipl.med.tech. Anom Mutić sudjelovali u promociji i prezentaciji projekta i educirati zainteresirane osobe o načinima zaustavljanja boli

”Bogovi su bol dali stijenama, ali kada je one nisu mogle podnijeti dali su je ljudima.”

Armenska poslovica

Dipl.med.tech. Ana Mutić

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer