Accessibility Tools

Svjetski dan bolesnika u našoj školi

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine  11. veljače, a obilježavamo ga i mi u našoj školi. Ove godine odlučili smo se za mali iskorak iz uobičajenih aktivnosti što se pokazalo sjajnim! Profesorice Tanja Antičević i Janja Dolić uz angažiranu podršku profesorice Dubravke Protić i drugih profesora organizirale su projekciju dokumentarnoga filma Male velike sestre u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta 14. veljače 2024. uz gostovanje samoga svjetski poznatog redatelja filma Jakova Sedlara. Okupila se prepuna dvorana učenika i profesora koji su bili dirnuti nedavno otkrivenim činjenicama o spašavanju 309 Židova od stradavanja u Holokaustu u bolnici Vinogradska. Sama bolnica kojom su tada upravljale sestre Milosrdnice u suradnji s bl. kardinalom Alojzijem Stepincem su pod opasnošću za vlastite živote skrivale Židove tijekom Drugog svjetskog rata pod lažnim dijagnozama. Neke su skrivali na zaraznim izdvojenim odjelima i do tisuću dana i tako ih spašavali, a jednoj majci s bebom organizirali su i sam izvanredni filmski bijeg kroz prozor. U teškim situacijama služili su se neuobičajenim sredstvima za spas života svakoga čovjeka. 

Poslije projekcije cijenjeni redatelj Sedlar odgovarao je na postavljena pitanja, komentare, osvrte učenika i profesora. Posebno je govorio učenicima o važnosti poziva koju su izabrali navodeći da je i on u svojoj obitelji imao tetu medicinsku sestru koja je svoj radni vijek provela u bolnici „Rebro“ i da njeguje pozitivne i nježne osjećaje prema medicinskim sestrama. 

Učenici su ga pažljivo slušali, dirnuti i ponosni što pohađaju školu koja je i osnovana za školovanje medicinskih sestara za bolnicu Vinogradska i što nose taj naziv u naslovu škole. 

Na kraju ovog posebnog događaja profesorica Dolić zahvalila je svima na suradnji i vremenu, a osobito na vremenu kojega je našao za nas redatelj Sedlar na putu između Splita, New Yorka i Zagreba. Na odlasku je istaknuo da će nam rado svratiti i drugi put. Držimo ga za riječ! 

Janja Dolić, profesor mentor

Galerija

Share This Story, Choose Your Platform!

Joining Over 800,000 Students Enjoying Avada Education now

Become Part of Avada University to Further Your Career.

Go to Top