Accessibility Tools

Ako kažeš gotov si

„Ako kažeš, gotov si“

Učenici 5. b razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska bili su 14.02.2023. godine u kazalištu Žar ptica na predstavi ,,Ako kažeš, gotov si“ u organizaciji i pratnji nastavnica strukovnih predmeta: Dubravka Protićmag. med. techn., Martina Trnčević, mag. med. techn. i Ivana Pišćenec, mag. med. techn. Predstava je kroz četiri različite životne situacije zorno  dočarala poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje se stvaraju na njima dobro poznatom terenu zvanom škola, a glavna oružja kojima se koriste učenici sežu od uvreda, ucjena, prijetnji, batina do tek jednog fatalnog klika koji je dovoljan da se uzdrma čitav svemir protagonista predstave.

Cilj predstave je upravo suprotno prijetnji iz naslova. Važno je osvijestiti mlade, kako u školi, pa tako i u kazalištu da pronađu svoj glas i progovore o osjetljivim temama jer se jedino na taj način može stvarati bolje društvo.

Iako je u predstavi bilo puno smijeha, ozbiljnost poruke same predstave nam nije promakla. Bullying je sve češći problem i još uvijek stvarnost mnoge djece, a žrtva ili počinitelj može biti bilo tko. Nakon što je svaka priča ispričana likovi priča zajedno su se izborili za sebe i glasno rekli nasilju NE! Na kraju predstave učenici su vidjeli poruke stvarnih žrtava bullyinga po kojima je i osmišljena predstava u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Valerija Bošnjak, 5. b

Galerija

Go to Top