Accessibility Tools

Budi donor – spasi život

Naziv projekta: Budi donor – spasi život

OPIS

Cilj ove humanitarne akcije je potaknuti učenike da postanu svjesni koliko mogu doprinijeti u borbi protiv leukemije, limfoma, mijeloma i drugih krvnih bolesti te da kao pojedinci imaju moć da pomognu oboljelima od tih bolesti. Kroz sudjelovanje u akciji, učenici će biti osnaženi da postanu potencijalni donori koštane srži te da podrže i promoviraju rad udruge među svojim kolegama, a također i mijenjaju stavove u svojoj okolini o važnosti prikupljanja krvnih matičnih stanica. Cilj je također i proširiti Hrvatski registar te potaknuti rad javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina. Ova akcija ima veliki odgojni značaj jer uči djecu da se brinu o drugima, da budu solidarni te da svojim postupcima mogu utjecati na bolju budućnost i društvo u kojem žive.

RAZRED

5. a, b, c, d

 

Modul Sestrinska skrb

IU:

potiču u svojoj okolini razumijevanje za osobe oboljele od leukemije

promiču važnost registra krvotvornih matičnih stanica za oboljele od leukemije, limfoma, mijeloma i sličnih krvnih bolesti 

poticati učenike da postanu potencijalni donori koštane srži i podrže rad javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

Modul: Sestrinstvo u zajednici

IU: 

informirat će i senzibilizirati javnosti i učenike svoje škole o problemu oboljelih

postaju promjena koju oni žele da se dogodi u društvu

MPT

A.5.3. C.5.3.A C.5.2.A 

VRIJEME TRAJANJA

15 sati po razredu 5 a, 5 b, 5 c, 5 d = 60 Školska godina 2023./2024.

NASTAVNIK

Dubravka Protić, Tatjana Antičević, Irena Koraj

MJESTO

Zaklada Ana Rukavina

KOMENTAR/OPAŽANJA

 

COURSE TUTORS

Dubravka Protićmag.med.techn
Tatjana Antičevićmag.med.techn.
Irena Korajmag.med.techn.

NAZIV PROJEKTA: BUDI DONOR – SPASI ŽIVOT

OSNIVAČ: Dubravka Protić

SUDIONICI: peti razredi Škole za medicinske sestre Vinogradska

CILJ: akcija je humanitarnog i odgojnog značaja, poticanje kod učenika svijest o tome da oni kao pojedinci mogu puno učiniti za oboljelog od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti korisnika krvotvornih matičnih stanica, tako da neki postanu potencijalni donori koštane srži, podrže i promoviraju udrugu među svojim kolegama (zdravstvenim radnicima) i mijenjanju stavove u svojoj okolini, s ciljem proširenje Hrvatskog registra i rada javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina.

Učenici koji će sudjelovati u projektu:

  • informirati će i senzibilizirati javnosti i učenike svoje škole o problemu oboljelih
  • razvijaju socijalnu osjetljivost za potrebite
  • postaju promjena koju oni žele da se dogodi u društvu
  • podižu svijest u svojoj okolini o važnosti humanosti i dobrobiti za oboljelog
  • promiču životne kvalitete i vrednote

Škola za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba u školskoj godini 2021./2022. aktivno će sudjelovati u humanitarnom djelovanju Zaklade Ana Rukavina. Od 2009. godine, kada je provedena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica od darivatelja iz Hrvatskog registra, 123 oboljele osobe dobile su priliku za život zahvaljujući plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog registra. Broj potencijalnih darivatelja u Hrvatskom registru je 65097. Broj tipiziranih darivatelja je 62424. Među potencijalnim darivateljima imamo i učenike naše škole, koji su školske godine 2019./2020. upisani u registar na danima otvorenih vrata koje je organizirala udruga. Upisati se može svaka zdrava osoba od 18-40 godina, nakon popunjavanja pristupnice. Nakon popunjavanja pristupnice uzima se jedna epruvetu krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti). Ukoliko ste HLA podudarni sa oboljelima, kontaktirati će Vas Hrvatski registar radi postupka darivanja krvotvornih matičnih stanica.

19. rujna obilježava se Svjetski dan darivatelja koštane srži

ELEMENTI PROJEKTA: učenici će sudjelovati na predavanju koje će organizirati Zaklada Ana Rukavina, družiti se sa pacijentima i njihovim obiteljima, razgovarati sa osobama koje su pobijedile bolest. Učenici koji su se prijavili na projekt, pripremit će i prilagoditi predavanje za učenike svih petih razreda naše škole. Informirati će ih o humanosti koju provodi udruga i poduprijeti učenike koji žele postati potencijalni darivatelji koštane srži u njihovoj nesebičnosti i čovjekoljubivosti. Zadnja etapa projekta je odlazak u udrugu s učenicima koji su pristali biti potencijalni donori koštane srži i upis u registar.

OČEKIVANI REZULTATI: određen broj naših učenika koji će biti upisan u Hrvatski registar svake školske godine.

PRIJAVITELJ I PARTNER:

  1. Škola za medicinske sestre Vinogradska
  2. Zaklada Ana Rukavina, Ul. Kneza Mislava 10/1, 10000, Zagreb

TRAJANJE PROJEKTA: školska godina 2021./2022.


Događanja

U sklopu projekta Biti donor spasi život učenici petog D i petog C razreda sudjelovali su u radionicama udruge „Ana Rukavina“. Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije u Zakladi Ana Rukavina održala je učenicima predavanje i radionice u sklopu nacionalne kampanje “Lijek je u nama”. Tijekom predavanja i radionica istaknuto je kako je prošlo 14 godina od Aninog pisma „Želim život“ kojim je ganula hrvatsku javnost. Iskrenom molbom za pomoć nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pismom je željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njene smrti, osnovana je „Zaklada Ana Rukavina”, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život”. Od 2009. godine, kada je provedena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica od darivatelja iz Hrvatskog registra, 125 oboljelih osoba dobilo je priliku za život zahvaljujući plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog registra. U listopadu ove godine su provedene dvije transplantacije matičnih stanica za jednog pacijenta iz Hrvatske te jednog iz inozemstva. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti naših učenika da se oni kao budući zdravstveni radnici budu pokretačka snaga i primjer ostalim mladim ljudima o važnosti upisa u Hrvatski registar donora koštane srži.

COURSE TUTORS

Dubravka Protićmag.med.techn
Tatjana Antičevićmag.med.techn.
Irena Korajmag.med.techn.
Snježana Cipčićmag.med.techn.
Višnja Pranjićdr. sc.
Go to Top