Accessibility Tools

Dan nulte diskriminacije

DAN NULTE DISKRIMINACIJE

Povodom Dana nulte diskriminacije željeli smo pažnju skrenuti na pojam AGEIZAM koji se definira kao nepriznavanje ili ograničavanje prava starosnih skupina. 

Tema nas je zainteresirala jer su  istraživanja pokazala da je 98% mladih osoba priznalo da imalo diskriminatorne misli prema starijima.

Negativni stereotipi koje navode mlađe osobe su: intelektualna usporenost, mrzovoljnost, konzervativnost, ponavljanje istih priča, nesnalaženje u tehnologiji i nerazumijevanje mladih.

Diskriminacija prema starijim osobama ima izravno negativne posljedice na njihovo zdravlje. One starije osobe koje se doživljavaju kao teret društvu ili vjeruju da su beskorisni izlažu se riziku depresije i socijalne izolacije. Istraživanja su pokazala da starije osobe koje negativno doživljavaju starenje žive sedam i pol godina kraće od svojih vršnjaka koji imaju pozitivan stav. Da bismo smanjili stereotipe mladih ljudi prema starijima mlade treba sustavno uključivati u živote starijih osoba i to od  vrtićke do zrelije dobi. Mladi trebaju pomagati u svim aktivnostima starijih pogotovo kada su u pitanju bake, djedovi, nemoćne i bolesne osobe. Pomoć može biti u  u obliku povremenih susreta u domovima za starije, odlazaka u trgovinu, kod liječnika ili pripomoći u materijalnim dobrima. To sve spada pod normalno ljudsko brigu i svrha je  čovjekovog  postojanja i utječe na međugeneracijski jaz.

Mladi i stariji trebaju sudjelovati u razvoju društva zajedno i to više nego ikada.

Stoga zauzmimo stav i recimo NE diskriminaciji starijih osoba!

Vezano uz tu temu napravili smo plakat i  održali smo debatu: „Volimo li stare ljude i trebamo li ih više pustiti u život mladih?“

Voditeljice debate bile su učenice 4. d razreda: Karla Štivičić, Nika Kahlina i Magdalena Prekpalaj. Snimao je učenik Josip Grgić.

Na debati su sudjelovali učenici 1. b razreda.

Voditeljica: Tatjana Antičević, mag. med. techn.

Galerija

Go to Top