Accessibility Tools

Debata – sukob ili razmijena mišljenja

Knjižnica Vladimira Nazora, Kajfešov brijeg, Ulica grada Gauldo Tadino

petak, 8. travnja 2022., 12.00

DEBATA – SUKOB ILI RAZMJENA MIŠLJENJA

Puno je pitanja medicinske etike koja još nisu riješena i koja izazivaju burne rasprave. Nekima od njih bavili su se učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska i učenici Prve ekonomske škole, koji su raspravljati o dopuštenosti ili nedopuštenosti fizičkog vezivanja pacijenata u bolnicama te je li za darivanje organa za transplantaciju potreban izričit pristanak bolesnika i njegove obitelji ili je dovaljan samo pretpostavljen pristanak.

Naša je debata bila pomalo sukob, pomalo razmjena mišljenja, pomalo iznošenje vlastitog iskustva boravka u bolnici.

„Medicinari“ su branili mišljenje da je u nekim izuzetnim situacijama vezivanje bolesnika nužno kako bolesnik ne bi ozlijedio sebe ili druge i kako bi liječenje bilo pravodobno i pravovaljano. Također su branili pretpostavljeni pristanak na transplantaciju organa, što je i ozakonjeno u Republici Hrvatskoj.

S druge strane „ekonomisti“ su se izričito protivili svakoj vrsti vezivanja bolesnika (to je čin koji poništava dostojanstvo osobe i duboko je nemoralan) te su branili potrebu izričitog pristanka osobe čiji organi mogu poslužiti za transplantaciju.

Debata je bila vrlo žustra. Čula su se dva različita mišljenja, dvije grupe učenika iz dvaju različitih strukovnih škola, no nijedni od njih nisu odnijeli pobjedu – snaga argumenata nije bila dovoljno jaka da prevlada ni na jednu stranu. To samo znači da se uskoro priprema nova debata.

Hvala knjižničarkama Knjižnice Kajfešov brijeg i našoj malobrojnoj, ali zainteresiranoj publici. 

Debatirali:

učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska: Marko Marunić, Karmela Forgač, Antonela Jakopović (3. c) i Viktor Bosančić, Anđelko Sučić, Niko Blaga, Ivana Curiš (3. b)

učenici Prve ekonomske škole: Jan Barnardić, Emanuel Maček, Nika Evdjenić, Patricija Palić, Ema Rutić (3. c)

profesorice: Marija Đaković (Prva ekonomska škola), Dubravka Protić i Mila Mikecin (Škola za medicinske sestre Vinogradska)

Galerija

Go to Top