Accessibility Tools

Doniraj flašu za njušku našu

Naziv projekta:

Doniraj flašu za njušku našu

OPIS

Aktivnost je humanitarnog i odgojnog značaja, pomoć kod kupnje hrane i lijekova za životinje Udruge za zaštitu i unaprjeđenje života životinja Merida (poticanje na očuvanje okoliša)

RAZRED

3. a, b, c, d; 4. a, b, c, d; 5. a, b, c, d

ISHODI UČENJA

Modul: Temeljne društvene znanosti u sestrinstvu 

IU: 

 • Razviti empatiju prema napuštenim životinjama 
 • Poticati jedni druge u uključivanje u ovu humanitarnu akciju
 • Razviti pozitivnu sliku o sebi  
 • Volontiranje učenika

Modul: Izborni modul

IU: 

 • razvijaju komunikacijske vještine s drugim volonterima
 • razviti socijalnu osjetljivosti prema udomljavanju i skrbi o napuštenim životinjama

MPT

osr C.5.1., osr C.5.2., osr C.5.3

goo A.5.1., goo A.5.2.

VRIJEME TRAJANJA

40 sati

NASTAVNIK

Ivana Horvat, Maja Mlinar, Monika Lovrek Seničić

MJESTO

Udruge za zaštitu i unaprjeđenje života životinja Merida, Škola za medicinske sestre Vinogradska

KOMENTAR

OPAŽANJA

Projektni tim

Ivana Horvatmag.med.techn.
Maja Mlinarmag. med. techn.
Monika Lovrek Senićićmag. med. techn.

Školska godina 2022./2023.

NAZIV HUMANITARNOG PROJEKTA: Doniraj flašu za njušku našu

Nositelj projekta: Udruga za zaštitu i unaprjeđenje života životinja Merida

Partner projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Voditeljica: Ivana Horvat

Sudionici: svi učenici i nastavnici Škole za medicinske sestre Vinogradska i njihove obitelji

Cilj projekta:

 • humanitarni- pomoć kod kupnje hrane i lijekova za životinje

 • odgojni- poticanje na očuvanje okoliša

Projekt se realizira u suradnji s udrugom Merida čiji je cilj zbrinjavanje životinja, mačaka i pasa. U projektu sudjeluju učenici i nastavnici koji skupljaju boce za povrat u čije su skupljanje uključene i njihove obitelji. Skuplja se plastična ambalaža/boce za povrat za recikliranje i donose u Školu u za to posebno namijenjenu kutiju. Time se potiče i povezanost obitelji sa Školom. Plastične boce se zatim dostavljaju Udruzi u suradnji s kojom se provodi ovaj projekt. Udruga plastične boce odnosi na prodaju za recikliranje, a novcem dobivenim od prodaje plastičnih boca udruga će platiti lijekove i hranu za mačke i pse o kojima vodi brigu. Učenici će se također uključiti u izradu igračaka za prodaju u korist Udruge nakon edukacije o izradi. Edukaciju o izradi igračaka provode volonteri Udruge.

S obzirom da je riječ o plastici koja ide na reciklažu učenici, nastavnici i njihove obitelji ujedno čuvaju prirodu od zagađenja te osviješteno djeluju ekološki.

Ishodi projekta:

Učenici, nastavnici i njihove obitelji će tijekom ovog projekta:

 • Razviti empatiju prema napuštenim životinjama

 • Poticati jedni druge u uključivanje u ovu humanitarnu akciju

 • Podići razinu svijesti o potrebi udomljavanja umjesto kupovanja životinja

 • Razviti pozitivnu sliku o sebi

 • Volontiranje učenika

Faze projekta:

 1. Faza projekta: tijekom rujna i listopada Osnivač humanitarnog projekta izvještava sve razrede Škole i razrednike pojedinih razreda o početku, cilju i načinu izvođenja projekta. Na sjednici Nastavničkog vijeća izvještava članove o istome.

 2. Faza projekta: skupljanje plastičnih boca provodi se tijekom cijele godine. Učenici su prigodnim plakatom obaviješteni gdje mogu odložiti plastične koje skupe u obitelji.

 3. Faza projekta: učenici i nastavnici posjećuju udrugu Merida na njihovim humanitarnim akcijama tijekom godine. Na rođendanu Udruge 17. listopada učenici se uključuju u edukaciju o izradi igračaka za životinje.

 4. Faza projekta: u drugoj polovici nastavne godine Osnivač projekta kontaktira Udrugu i dogovara dostavu skupljenih plastičnih boca. Na zadnjoj sjednici NV izvještava o uspjehu projekta.

Evaluacija o uspješnosti: izvještaj o količini prikupljenih plastičnih boca za povrat.


Realizacija

Školska godina 2022./2023.

Doniraj flašu za njušku našu

Galerija slika

   Škola za medicinske sestre Vinogradska nastavila je suradnju sa  Udrugom za pomoć i unaprjeđenje života životinja Merida u sklopu projekta „Doniraj flašu za njušku našu“, pod vodstvom nastavnica  Ivane Horvat, Monike Lovrek Seničić i Maje Mlinar. Nastavnice pripremanju i osmišljavanju te organiziraju javne događaje i sve učenike škole koje su se aktivno uključili u aktivnosti projekta, čime su pokazali visoki senzibilitet i empatiju prema životinjama. Učenici su cijelu godinu sakupljali povratnu PET ambalažu, čime je financirana hrana, smještaj i liječenje napuštenih životinja, a sudjelovali su i u nizu radionica, sajmova, akcija… Kao rezultat ove suradnje, neki naši učenici su otvorili svoja srca i udomili napuštene životinje i time stekli nove, zahvalne četveronožne prijatelje.


Školska godina 2021./2022.

Doniraj flašu za njušku našu

U suradnji s udrugom Merida čiji je cilj zbrinjavanje životinja, mačaka i pasa tijekom cijele godine skupljali smo boce za povrat i recikliranje. U tu svrhu u Školi je postavljena kutija u koju učenici mogu odložiti boce.  Zatim nastavnice Ivana Horvat, Maja Mlinar i Monika Lovrek Seničić zajedno s učenicima predaju boce Udruzi. Na taj način pomogli smo Udruzi da platiti lijekove i hranu za mačke i pse o kojima vodi brigu.

Monika Lovrek Seničić


„Doniraj flašu za njušku našu“

Galerija slika

U 2020. godini Škola za medicinske sestre Vinogradska ostvarila je suradnju sa  Udrugom za pomoć i unaprjeđenje života životinja „ Merida“ i njihovom predsjednicom Koraljkom Kocijančić u sklopu projekta  „Doniraj flašu za njušku našu“, pod vodstvom nastavnica  Ivane Horvat, Monike Lovrek Seničić i Maje Mlinar. Svi učenici škole su se aktivno uključili u aktivnosti projekta, čime su pokazali visoki senzibilitet i empatiju prema životinjama. Dogovorena je daljnja suradnja ne samo u skupljanju povratne ambalaže, već i edukacija učenika o aktivnom sudjelovanju u volontiranju, te izradi igračaka za Udurgu. U sklopu obilježavanja četvrtog rođendana Udruge posebno su se istaknule učenice 5.B razreda Edona Dobruna, Anelli Tiro i Anabela Kežević, kao i prošlogodišnja maturantica Izabela Rajić Učenice su sudjelovale u kvizu znanja o ekologiji, ugroženim vrstama i zaštiti biljnog i životinjskog svijeta, te osvojile prvo mjesto u ekipnom natjecanju i vrijednu nagradu.

Projektni tim

Ivana Horvatmag.med.techn.
Maja Mlinarmag. med. techn.
Monika Lovrek Senićićmag. med. techn.
Go to Top