Accessibility Tools

Emedica

Naziv projekta: E-medica 2022./2023. Nordijsko hodanje – aktivnost za sve

Nositelj projekta:

 • Škola za medicinske sestre Vinogradska

Suradnička škola na projektu:

 •  Srednja škola Viktorovac, Sisak

Voditeljica projekta: Miroslava Kičić, mag.med.techn.

Smotra „Dani E-medica“ dio je nacionalnog projekta „E-medica“, projekta  povezivanja svih zdravstvenih škola Hrvatske u jedinstvenu zajednicu, a koja za cilj ima promoviranje uporabe novih IK tehnologija u zdravstvenim školama (kako učenika, tako i nastavnika), razmjenu stečenih znanja i iskustava u strukovnom obrazovanju, podizanje kvalitete općeg nastavnog procesa i međusobnog upoznavanja.

Cilj učeničkog projekta: razviti vještine suradničkog učenja učenika Škole za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba i učenika Srednje škole Viktorovac iz Siska. Kroz niz zajedničkih aktivnosti podići svijest o važnosti provođenja redovne tjelesne aktivnosti te prikazati nordijsko hodanje kao sportsko-rekreativnu aktivnost prikladnu za svaku životnu dob i stupanj fizičke spreme.

Vremenik: projekt se realizira tijekom cijele nastavne godine u dogovoru s nastavnicima zdravstvene njege, učenicima i voditeljicom projekta

Sadržajni ishodi:

 • razviti vještine suradničkog učenja

 • razviti vještine vršnjačkog mentoriranja

 • podići svijest o važnosti formalnog obrazovanja

 • podići svijest o važnosti cjeloživotnog učenja

 • podići svijest o važnosti provođenja redovne tjelesne aktivnosti

 • razviti komunikacijske vještine

 • prepoznati vlastite osobine i potencijal

 • razviti vještine korištenja digitalnih alata

 • razviti odgovornost za vlastito ponašanje

 • razviti socijalne kompetencije

 • razviti zajedništvo i suradnju

Opis projekta:  Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju. Projekt uključuje teoretsko pripremanje učenika kroz istraživanje činjenica o prednostima nordijskog hodanja, upoznavanje s tehnikom hodanja i primjena naučene tehnike hodanja u praksi. Tijekom projekta učenici će organizirat sastanke, radionice i predavanja. Predavanja će se održati uživo ili uživo putem Interneta ovisno o epidemiološkoj situaciji. Projekt se provodi u Školi za medicinske sestre Vinogradska, Srednjoj školi Viktorovac te u suradnji s jednim od klubova hodanja grada Zagreba.

Aktivnosti:

 • Odabrati učenike koji će sudjelovati u projektu

 • Aktivno sudjelovati na 13. E- medici koja će se održati od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine u Tuhelju

 • Teoretsko pripremanje kroz istraživanje činjenica o Nordijskom hodanju

 • Aktivno sudjelovanje u školi Nordijskog hodanja

 • Učenička izrada e postera na temu prednosti Nordijskog hodanja

Sudionici:

 • Učenici 3. a razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska
 • Učenici 3. razreda Srednje škole Viktorovac, Sisak

Projektni tim:

 • Miroslava Kičić, mag.med.techn.

 • Petra Dragaš, mag.med.techn.


Projektni tim

Miroslava Kičićmag. med. techn.
Petra Dragašmag. med. techn.

Realizacija

Prva razmjena učenika na projektu E-medica

Škola za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba, nositelj projekta Nordijsko hodanje – aktivnost za sve, i Srednja škola Viktorovac iz Siska, nositelj projekta Narodna medicina i prirodno liječenje biljem, održali su prvu razmjenu učenika 22.12.2022. u Zagrebu. U razmjeni su sudjelovale učenice Lorena Blagušević, Iris Prusina, Anja Žagaj, Nera Vuković te mentorice Miroslava Kičić i Petra Dragaš. Prvi dio druženja bio je radni kroz koji smo dogovorili rad na zadacima vezanim uz projekte: pretraživanje literature, izradu anketnog upitnika te provedbu istraživanja. Nakon radnog dijela svi zajedno uživali smo u šetnji Zagrebačkim adventom te stvaranju zajedničkih uspomena.


Druga razmjena učenika na projektu Narodna medicina i prirodno liječenje biljem – aktivnost za sve – 15. svibnja 2023.

Održala se uživo u virtualnom okruženju putem platforme MS Teams. U razmjeni su sudjelovale učenice Lorena Blagušević, Iris Prusina, Anja Žagaj, Nera Vuković te mentorice Miroslava Kičić i Petra Dragaš. U prvom dijelu sastanka učenice su prezentirale rezultate pretraživanja literature koje su provele na internetskom pretraživaču Google znalac na temu narodna medicina i prirodno liječenje biljem te su diskutirale o informacijama koje su saznale. Nakon zanimljive diskusije učenice su izdvojile područja i osmislile pitanja koja žele ispitati u anketi koju će zajednički provesti. Dogovoreno je kako će se ispitati znanje i stavovi o narodnoj medicini i prirodno liječenje biljem u trećim razredima sestrinskih usmjerenja. Učenice će napraviti anketu u Google Forms koja će imati deset pitanja te će putem linka biti proslijeđena učenicima obje škole. Pri završetku virtualnog druženja dogovorili smo treću razmjenu za koju je planirano da se održi u Sisku krajem svibnja.


Treća razmjena učenika na projektu Nordijsko hodanje – aktivnost za sve – 5. lipnja 2023.

Treća razmjena učenika na projektu Narodna medicina i prirodno liječenje biljem  – aktivnost za sve održala se uživo u Sisku. U razmjeni su sudjelovale učenice Lorena Blagušević, Iris Prusina, Anja Žugaj, Nera Vuković te mentorice Miroslava Kičić i Petra Dragaš. Na početku razmjene domaćini su goste upoznali sa znamenitostima grada Siska te  proveli kroz školu i upoznali s nastavnicima i učenicima škole. Radni dio razmjene započeo je prezentiranjem rezultata ankete koje su učenice provele u obje škole, ispitivali su znanje i stavove učenike trećih razreda o narodnoj medicini i prirodnom liječenju biljem. Ispitivanje je provedeno putem Google Formsu te je sudjelovalo 103 učenika. Analizom dobivenih rezultata prepoznali smo područja koja kroz projekt želimo dodatno istražiti. Nakon diskusije vezane uz istraživanje pridružio nam se profesor Domagoj Antolić  koji je pripremio materijale kroz koje nam je dao uvod u pripremu ljekovitih pripravaka . Kroz zanimljivo predavanje saznali smo veliki broj informacija koje se odnose na blagodati narodne medicine. Nakon teoretskog dijela profesor Domagoj Antolić nam je pokazao osnovne korake pripreme bilja  i supstanci te nam ukazao na najčešće pogreške prilikom neadekvatnog rukovanja sa biljem te njihova toksična svojstva. Nakon predavanja otišli smo u zajedničku šetnju prekrasnim Siskom te smo dogovorili aktivnosti za sljedeću razmjenu koju planiramo u rujnu u Zagrebu.

Go to Top