Accessibility Tools

Erasmus+ Aktivno građanstvo kroz volontiranje

IZVJEŠTAJ S ERASMUS+ MOBILNOSTI I EDUKACIJE NAMJENJENE EDUKATORIMA KOJI SU UKLJUČENI U RAD S MLADIM OSOBAMA POD NAZIVOM „AKTIVNO GRAĐANSTVO KROZ VOLONTIRANJE“ 

Erasmus+ je program Europske unije usmjeren na jačanje vještina kroz aktivnosti organizirane u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Projekti mobilnosti za edukatore koji su uključeni u rad s mladim osobama podupiru profesionalni razvoj edukatora te omogućavaju stjecanje novih vještina i profesionalnog iskustva.

Mobilnost i edukacija pod nazivom “Aktivno građanstvo kroz volontiranje“ namijenjena je edukatorima koji su aktivno uključeni u rad s mladim osobama te je održana od 10. do 18. prosinca 2022. godine u Bukureštu. Domaćin projekta bila je nevladina udruga C.O.S.I. (Civic Orientation and Social Integration) iz Rumunjske, a glavni edukatori programa su Andrei Sasu i Carmen Oprea. U mobilnosti je sudjelovalo 29 edukatora iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Portugala, Rumunjske i Španjolske koji aktivno rade s mladim osobama. Hrvatski partner projekta je nevladina udruga za razvoj zajednice Kreaktiva iz Osijeka, a u mobilnosti i edukaciji sudjelovali su Miroslava Kičić, Igor Vuksanić i Josip Dukovac. Neki od ciljeva mobilnosti su unaprjeđenje komunikacijskih vještina edukatora u svrhu promocije važnosti i dobrobiti volontiranja, osmišljavanje aktivnosti usmjerenih na privlačenje novih volontera, razvijanje zajedničkih smjernica vezanih uz proces odabira i jačanja novih volontera dijeleći primjere dobre prakse uz zajedničko pronalaženje rješenja problemskih situacija, povećanje aktivnosti građanstva vezanih uz promoviranje volontiranja te razvijanje partnerstva 9 nevladinih organizacija kreirajući mjesto dijeljenja saznanja o aktivnom građanstvu.

Sudionici edukacije unaprijedili su jezične, digitalne, osobne i socijalne kompetencije, vještine poučavanja – učiti kako učiti te vještine aktivnog građanstva i razvijanje poduzetništva.

COSI zajedno s partnerskim organizacijama pridonosi promicanju aktivnog građanstva volonterskim aktivnostima te osnažuje nevladine organizacije i edukatore uključene u rad s mladima kako bi pridonijeli promjenama u zajednici.

 

                                                                                                                               Miroslava Kičić

Galerija

Go to Top