Accessibility Tools

Erasmus Young European Explorers

NAZIV PROJEKTA: Young European Explorers – Erasmus +

Nositelj projekta: Sportno Uchilishte – Sandanski, Bugarska

Partneri projekta:

TOROSLAR ATATURK MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI, Turska

Szkola Podstawowa nr 10 im. Adama Mickiewicza, Poljska

Škola za medicinske sestre Vinogradska, Hrvatska

Koordinatorica: Višnja Pranjić

Sudionici: učenici u dobi od 12 do 16 godina starosti.

Cilj projekta: primijeniti inovativne nastavne metode usmjerene na poticanje kreativnosti, samomotivacije i autonomije učenika, pomoću Project Based Learning-a (PBL), webquestov-a, vršnjačkog učenja i učenja uz podučavanje učenici će razviti i implementirati aktivnosti usredotočene na okoliš, povijest, narodnu kulturu i sport zemalja partnera.

Vremenik: projekt se provodi od studenog 2021. do studenog 2023.

Ishodi projekta:              

  • razvijati i integrirati novi nastavni pristup – PBL kroz IKT metode
  • provoditi aktivnosti usmjerene na razvoj digitalnih vještina učenika
  • potaknuti entuzijazam učenika za učenje, njihovu znatiželju i kreativnost, istovremeno jačati njihovu motivaciju i samopouzdanje kroz korištenje ugodnih aktivnosti
  • razvijati i jačati društvene vještine primjerene stvarnim i virtualnim interakcijama
  • širenje korištenja novih tehnologija za potporu obrazovnom djelovanju
  • razvoj partnerstva s drugim zemljama kako bi se osigurala međusobna razmjena znanja i primjera dobre prakse.

Opis/aktivnosti projekta:

Provođenje projekta podrazumijeva četiri aktivnosti (jedna aktivnost u svakoj zemlji sudionici projekta) kroz dvije godine trajanja projekta. Aktivnosti će se redom provoditi u Bugarskoj, Turskoj, Poljskoj i u Hrvatskoj. Aktivnost će se sastojati od šest obrazovnih modula koji će sadržavati aktivnosti temeljene na PBL-u (učenje temeljeno na projektu), vršnjačkom učenju i učenju podučavanjem. Moduli su: Geografija, Priroda, Tradicija i kultura, Glazba i kultura, Povijest i Sport.

Evaluacija projekta provodi se ispunjavanjem ankete, a diseminacija projekta provodi se izvještavanjem kroz web stranicu škole, školski ljetopis i časopis te prigodnom izložbom u prostorima Škole.

U periodu od 10. do 16. travnja 2022. godine izabrane učenice 1. i 2. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska sudjelovale su u prvoj fazi Erasmus+ projekta „Young European Explorers“ pod vodstvom profesorica Martine Trnčević i Ivane Pišćenec. U projektu su sudjelovali i učenici i nastavnici iz Bugarske, Turske i Poljske, partnerskim školama projekta.

Projektni tim

Martina Trnčevićmag.med.techn.
Ivana Pišćenecmag. med. techn.
Višnja Pranjićdr. sc.

Realizacija

Erasmus+ projekt „Young European Explorers“

(Project No.: 2021-1-BG01-KA210-000031244)

U periodu od 5. do 11. lipnja 2022. godine učenice 1. i 2. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska aktivno su sudjelovale u drugoj fazi  Erasmus+ projekta „Young European Explorers“ pod vodstvom profesorica Martine Trnčević i Ivane Pišćenec. U projektu su sudjelovale i zemlje partneri Bugarska Poljska i Turska s njihovim nastavnicima i učenicima.

Drugi se susret održao u Turskom gradu Mersinu. Domaćin je bila „Strukovno-tehnička srednja škola Atatürk“ u kojoj je proveden teorijski dio edukacije. Učenici su kroz edukaciju upoznali geografska obilježja Turske, tradicionalnu tursku predstavu sjena „Karagöz i Hacivat“ i tradicionlani duhovni Sufijski ples. Naučili smo plesati nacionalni turski ples „Damat Halay“. Domaćini su organizirali edukativne izlete. Posjetili smo povijesni turski grad Tarsus i prekrasne špilje „Raj i Pakao“ u  regiji Kizkalesi, a kasnije su učenici uživali na plaži Mediteranskog mora. Domaćini su nas odveli i u antičku regiju Kapadokiju koja nas je oduševila svojim prirodnim ljepotama, podzemnim gradom i akropolisima.

Uz ugodna druženja nastavnika i učenika upoznali smo tradicionalnu tursku hranu, stvorili nova prijateljstva, a učenici su razvili vještinu suradničkog učenja i pritom se dobro zabavili.

Učenice koje su sudjelovale u drugoj fazi projekta su: Viktoria Klemenčić, Anna Krpan i Leda Rogić.


Video

Erasmus+ projekt „Young European Explorers“

(Project No.: 2021-1-BG01-KA210-000031244)

U periodu od 10. do 16. travnja 2022. godine izabrane učenice 1. i 2. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska sudjelovale su u prvoj fazi Erasmus+ projekta „Young European Explorers“ pod vodstvom profesorica Martine Trnčević i Ivane Pišćenec. U projektu su sudjelovali i učenici i nastavnici iz Bugarske, Turske i Poljske, partnerskim školama projekta.

Prvi se susret održao u bugarskom gradu Sandanski, 200 km udaljen od glavnog grada Sofija. Teorijski se dio edukacije odvijao u partner školi projekta Sportno Uchilishte – Sandanski“ kroz predavanja i radionice uz korištenje IKT alata. Praktični je dio edukacije obuhvaćao osobni doživljaj naučenog kroz razgledavanje parka prirode, posjet arheološkom muzeju, turističkoj zajednici, zoološkom vrtu, sportskim i kulturnim ustanovama, te izlet u Melnik, najmanji bugarski grad. Time su učenici i nastavnici tijekom provedbe projekta dobili priliku iz prve ruke upoznati povijesni razvoj grada Sandanski, njegove geografske specifičnosti te kulturne značajke koje uključuju tradicionalnu hranu, glazbu i ples te priznate bugarske sportaše koji su svojim postignućima nadahnuli mlade da upišu sportsku školu. Upoznali smo i gradonačelnika Sandanskija koji je svima uputio riječi dobrodošlice i uručio prigodne poklone.

Za vrijeme trajanja projekta vladala je ugodna i pozitivna atmosfera među učenicima, suradničko učenje i zabava te podrška u svladavanju novih prepreka. Stvorena su nova prijateljstva i iskustvo koje nam zauvijek ostaje u sjećanju. Bolji početak projekta nismo mogli niti zamisliti! Veselimo se nadolazećem projektu u Turskoj… 😊

Sudionici prvog susreta Erasmus+ projekta u Bugarskoj: Dora Ivin, Marta Kudelić, Nika Galić i Uma Lamešić.


Video

Erasmus+ projekt „Young European Explorers“

(Project No.: 2021-1-BG01-KA210-000031244)

U periodu od 3. do 7. listopada 2022.godine učenici 1. i 2. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska sudjelovali su u trećoj fazi Erasmus+ projekta „Young European Explorers“ pod vodstvom nastavnica Martine Trnčević i Ivane Pišćenec. U projektu su sudjelovale zemlje Bugarska i Poljska s njihovim nastavnicima i učenicima. Susret se održao u gradu Pulawy smještenom oko 200 km od glavnog grada Varšave na istoku Poljske. Škola domaćin aktivnosti bila je osnovna škola „SzkoŁa Podstawowa“. Tijekom mobilnosti u Poljskoj učenici su imali priliku sudjelovati na LEGO WORKSHOPS radionici i OZOBOT radionici koje su uključivale primjenu IKT alata. Upoznali su tradicionalne poljske plesove u kojima su se i sami okušali, te se natjecali u plivanju sa svojim vršnjacima iz zemalja partnera projekta, te saznali zanimljive činjenice o uspješnim sportašima kao što je najpoznatija poljska tenisačica Iga Swiatek. Posjetili su grad Lublin, Folk Park Museum, Old Town, Czartoyskich Park i grad Kazimierz. Kroz druženje su upoznali novu kulturu, stvorili nova poznanstava i razvili nove vještine kao što su tolerancija, komunikacija, empatija i digitalna pismenost, a sve se odvijalo na zabavan i interaktivan način.

Učenici koji su sudjelovali u mobilnosti: Karlo Andrijević, Sebastijan Kuprešak i Mateo Valentić.

Go to Top