Accessibility Tools

Hobice za bebice

NAZIV HUMANITARNOG PROJEKTA: Hobice za bebice

Nositelj projekta: CRO hobice za Palčiće

Partner projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Voditeljica: Gordana Major

Sudionici: učenici četvrtih razreda Škole

Cilj projekta:

 • humanitarni – izrada hobotnica za nedonoščad

 • odgojni- poticanje na osjetljivost prema najranjivijima

 • obrazovni – educiranje o važnosti hobotnica za zdrav napredak nedonoščeta

Opis projekta: Projekt se provodi u suradnji sa CRO hobice za Palčiće. Tijekom projekta učenici se kroz radionice uz pomoć ppt i filma upoznaju sa značenjem hobotnica za nedonoščad i konkretnim i strogim pravilima izrade hobotnica. Prema nultom pravilu Cro hobice za Palčiće, izrađene hobotnice se doniraju i ne smiju se prodavati. Nakon izrade hobotnica projektni tim šalje hobotnice na pregled, a CRO hobice za Palčiće hobotnice dalje dostavljaju bolnicama.

Ishodi projekta:

 • Razviti empatiju prema nedonoščadi

 • Razviti komunikacijske vještine

 • Razviti maunalne vještine

 • Razviti socijalne vještine

 • Potaknuti kreativnost i maštu

 • Razviti interes za rad na zavodu za intenzivno liječenje nedonoščadi

Aktivnosti:

 • Učenici podijeljeni u timove istražuju o značenju hobotnica za nedonoščad, značenju izraza palčići, uzrocima prijevremenog poroda, razliku između novorođenčeta i nedonoščeta, te skrb za nedonošče.

 • Predstavnici učeničkih timova izvještavaju o onome što su istražili

 • Projektni tim provodi edukaciju učenika o značenju hobotnica

 • Voditeljica demonstrira način izrade hobotnice

 • Učenici način izrade hobotnice dobivaju u pisanom obliku

 • Učenici uz pomoć voditeljice izrađuju hobotnice

 • Projektni tim hobotnice šalje kontakt osobi CRO hobice za Palčiće

Metode rada: timski rad, istraživački rad, praktični rad

Troškovnik: troškove materijala snosi škola


Događanja

Školska godina 2022./2023.

Već treću godinu za redom Škola za medicinske sestre Vinogradska provodi projekt „Hobice za bebice“ u suradnji s FB grupom CRO hobice za Palčiće. Pod vodstvom nastavnice Gordane Major učenice Lara Šaravanja 5. C razred i učenica Emma Dragosavac 5. B razred izradile su uz pomoć i trud nastavnica Ivane Horvat i Monike Lovrek Seničić hobice na koje smo svi ponosni. Cilj projekta uz samu izradu hobica je poticanje na osjetljivost prema najranjivijima te educiranje o važnosti hobotnica za zdrav napredak nedonoščeta. Posebnu zahvalu želimo istaknuti učenici Lari Šaravanji  koja uporno hekla već drugu godinu za redom te želi nastaviti pridonositi „Palčićima“ i dalje kroz fb grupu. Svakako pozivamo sve učenice i učenike koji već imaju znanje heklanja ili volju to naučiti da nam se pridruže.


Školska godina 2021./2022.

Hobice za bebice

Učenici naše Škole i ove su godine sudjelovali u projektu pod vodstvom Gordane Major, Monike Lovrek Seničić i Ivane Horvat, koji se provodi u suradnji s CRO hobice za Palčiće i Školom za medicinske sestre Vinogradska. Vrijedne učenice su uz pomoć i edukaciju nastavnice Gordane Major izradile 20 hobotnica koje će biti predane gđi. Diani Hršak. Hobotnice se zatim peru, steriliziraju i šalju na odjele za intenzivno liječenje nedonoščadi u sve bolnice. Krakovi hobotnice nedonoščad podsjećaju na pupkovinu, a neposredno umiruju nedonošče. Veseli nas što i naši učenici pridonose ovom vrijednom projektu.

Gordana Major i Monika Lovrek Seničić


Školska godina 2020./2021.

U sklopu projekta Hobice za bebice koji je ostvaren suradnjom fb grupe CRO hobice za Palčiće i Školom za medicinske sestre Vinogradska, učenice 4.B razreda Katja Bajs, Barbara Božić i Anamarija Novosel vrijedno su isheklale čak 23 hobice. Unatoč održavanju online nastave, učenice su uz pomoć i edukaciju nastavnica Gordane Major, Ivane Horvat i Monike Lovrek Seničić usvojile vještinu izrade hobica te se upoznale sa humanitarnim radom fb grupe CRO hobice za Palčiće i važnosti hobotnica za nedonoščad. Izrađene „hobice“ ponosno su predale gđi. Diani Hršak, moderatorici grupe, koja im je uputila riječi zahvale u ime cijele grupe te ih ohrabrila i potaknula da nastave sa svojim radom. Nadamo se da će u izradi hobotnica jednako uspješna biti i naredna školska godina sa „starim“ i nekim „novim“ heklačicama i heklačima.

Projektni tim

Gordana Majormag.med.techn.
Ivana Horvatmag. med. techn.
Monika Lovrek Senićićmag. med. techn.
Go to Top