Accessibility Tools

Krijesnica svijetli za škole II

Naziv projekta:

Krijesnica svijetli za škole II

OPIS

Aktivnost je humanitarnog i odgojnog značaja: cilj projekta je omogućiti učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima da se izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava upoznaju s problematikom maligne bolesti u dječjoj i adolescentskoj dobi te da svojom unaprjeđenom sviješću o malignim bolestima i građanskom aktivizmu doprinesu povećanju kvalitete života bolesne djece te njihovih obitelji.. 

RAZRED

4. a, b, c, d

ISHODI UČENJA

Modul Temeljne društvene znanosti u sestrinstvu

IU:

 • volontirati u zdravstvenim i socijalnim ustanovama

Modul Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

IU:

 • objasniti potrebu pomaganja i uključivanja u akcije za dobrobit zajednice

Modul Sestrinska skrb

IU: 

 • razviti socijalnu osjetljivost 

Modul Izborni modul 

 • primijeniti empatiju za teško bolesnu djecu

MPT

goo A.5.1., goo A.5.2.

ikt A.5.1., ikt A.5.2., ikt A.5.4., ikt B.5.3

VRIJEME TRAJANJA

30 sati

NASTAVNIK

Ivana Horvat, Gordana Major, Monika Lovrek Seničić, Anamaria Meczner

MJESTO

Škola za medicinske sestre Vinogradska, Klinika za dječje bolesti Klaićeva (odjel hematologije), Prostorije Udruge Krijesnica

KOMENTAR/OPAŽANJA

Projektni tim

Ivana Horvatmag.med.techn.
Gordana Majormag. med. techn.
Monika Lovrek Seničićmag. med. techn.
Anamaria Mecznermag. sanitarni inž.

Ranije godine

Naziv edukativnog  projekta: KRIJESNICA SVIJETLI ZA ŠKOLE II

Nositelji projekta:

 1. Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima
 2. Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Voditeljica projekta: Ivana Horvat

Sudionici: učenici četvrtih i petih razreda Škole sa voditeljicama te suradnici iz Udruge Krijesnica

Cilj projekta ”Krijesnica svijetli za škole II” je omogućiti učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima da se izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava upoznaju s problematikom maligne bolesti u dječjoj i adolescentskoj dobi te da svojom unaprjeđenom sviješću o malignim bolestima i građanskom aktivizmu doprinesu povećanju kvalitete života bolesne djece te njihovih obitelji.

Ishodi projekta su:

 • Razviti komunikacijske vještine
 • Razviti strukovne vještine
 • Razviti odgovornost za vlastito ponašanje
 • Razviti socijalne kompetencije
 • Promovirati sestrinstvo kao profesiju
 • Promovirati aktivnosti Škole u zajednici

Korisnici projekta bit će primarno učenici i odgojno-obrazovni djelatnici iz škola koje pohađaju učenici suočeni s malignim bolestima na području cijele RH, odgojno-obrazovni djelatnici vrtića i škola u bolnici te učenici i odgojno-obrazovni djelatnici partnerskih škola. Radionice senzibiliziranja matične sredine o izazovima s kojima se suočava dijete oboljelo od maligne bolesti održavat će se u suglasnosti s roditeljima djeteta te ravnateljstva škole. Projekt će se provoditi u partnerskim školama u kojima trenutno nema učenika suočenih s malignim bolestima no koje su iskazale potrebu za predloženim modelom neformalne edukacije kako bi unaprijedili svoje kapacitete za nošenje s kriznim situacijama. Indirektni korisnici projekta su djeca i adolescenti oboljeli od malignih bolesti kao i njihove obitelji te ostali učenici koji se suočavaju s nekom od kroničnih bolesti, a posebno onima koje zahtjevaju dužu hospitalizaciju i izostanak iz škole.

Aktivnosti projekta su sljedeće: informiranje roditelja djece i adoloscenata suočenih s malignim bolestima o mogućnosti održavanja radionica „Malo svjetlo nade“ u školama njihove djece, ishodovanje suglasnosti roditelja i ravnatelja škole za održavanje radionica, provedba radionica za učenike, provedba radionica i edukacija za odgojno-obrazovne djelatnike, provedba radionica i supervizija za odgojno-obrazovne djelatnike vrtića i škola u bolnici, osmišljavanje i provedba individualiziranih radionica u partnerskim školama, te vođenje i promocija projekta. Projekt će trajati 12 mjeseci i provodit će se u školama diljem Hrvatske, uživo ili online, ovisno o epidemiološkoj situaciji

Projektni tim

Ivana Horvatmag.med.techn.
Gordana Majormag. med. techn.
Monika Lovrek Seničićmag. med. techn.
Anamaria Mecznermag. sanitarni inž.
Go to Top