Accessibility Tools

Kultura turizma 2012 Zdrav Zdraviji Zagreb

Učenici Škole ove školske godine, 2011./2012., sudjelovali su u projektu Kultura turizma 2012. Projekt je hvale vrijedan projekt Turističke zajednice grada Zagreba, a u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport .

   Svake godine odabrano je deset srednjih škola u Zagrebu kojima turizam nije primarna djelatnost. Odabrane škole, uz određenu financijsku pomoć Turističke zajednice, imaju zadatak: osmisliti kako prezentirati Zagreb, osmisliti slogan, ukazati na moguća poboljšanja u promociji grada kao turističke destinacije, izraditi suvenire, osmisliti internetsku stranicu, snimiti promotivne filmove, itd. Svaka škola je dobila slobodu da projekt osmisli i provede kako misli da je najbolje.

   Poziv za sudjelovanje i inicijalni sastanak škola je dobila u prosincu 2011. godine. Provedba projekta je planirana i realizirana u drugom polugodištu, od siječnja do kraja travnja. Prezentacija projekta je bila od 9. do 12. svibnja 2012. na Sajmu turizma koji se održavao u paviljonu 7 Zagrebačkog Velesajma.

   Ekipa naše škole radila je i sudjelovala u slijedećem sastavu: (pogledajte slike na kraju teksta)

Učenici

profesori

Kolarić Ida (3.d) – koordinatorica projekta

Zlatec Petra (3.c)

Šmaguc Marija (3.d)

Radoš Tomislav (3.c)
Demirović Hilmo (3.c)
Papa Mihael (3.d)
Kamenski Matija (3.b)
Al-Khazae Farah (3.a)
Kordić Nikolina (3.a)
Čičković Nikolina (3.a)
Sumpor Stjepan (3.b)
Šakić Katarina (2.a)
Kaurinović Sarah (2.a)
Crneković Ivan (2.a)
Filipović Anita (2.d)
Vrkić Nikola (3.d)
Klarić Iva (3.c)

Kolarić Rudolf (1.b)

Štefa Sudar – ravnateljica

Jurlić Frane – koordinator projekta

Koraj Irena – zamjenica koordinatora

Antičević Tatjana

Kralj Vesna

Videk Ivan

Lektorice: Mila Mikecin i Tomljenović Sanja

Prijevod:  Fani Radolfi

Informatička logistika: Daniel Bašić

Na prvom sastanku naše ekipe odlučili smo se za naslov projekta: Zdrav, zdraviji, Zagreb.

Naziv nije odabran slučajno. Ovaj slogan je primjenjiv na mnoge aktivnosti koje organizira Gradska uprava i Turistička zajednica grada Zagreba.

Posebno otkriće našeg  istraživanja tijekom projekta da Grad ima velikih neiskorištenih kapaciteta , kao: resurse zdrave hrane, vode, zrak, tereni, termalni izvori,  te brojne  aktivnosti koje provode pojedinci , timovi ili udruge koji  doprinose očuvanju psihofizičkog  zdravlja i izvrsne  psihofizičke kondicije,  te osobni rast i razvoj.

OVO SU RESURSI KOJE BI GRAD VEĆ SADA MOGAO ISKORISTITI U PROMOTIVNE SVRHE  KAO

REALIZACIJU ORGANIZIRANOG  PROGRAMA   ZDRAVSTVENOG  TURIZMA,  A TIME I POVEĆANJE

PRILIVA STRANIH I DOMAĆIH TURISTA TIJEKOM CIJELE GODINE.

Posebno veliki  potencijalni  resursi  koji čekaju na reaktiviranje kao:  Brestovac, „Nova bolnica“ Lučko,  kao termalni izvori, čekaju  na poticaj gradske uprave da se nađu investitori i realiziraju  projekti sa izvanrednim mogućnostima otvaranja još unosnijih centara psihosomatskih rehabilitacija, rekovalescencija i klinika za zdravlje i ljepotu.

Kao što i naziv projekta ima tri dijela, tako je i projekt planiran i realiziran u tri dijela kako slijedi:

U prvom dijelu projekta  (ZDRAV) bavili smo se ne toliko poznatim, medicinski priznatim zdravstvenim uslugama kojih ima u Zagrebu. Kao primjere uzeli smo: slanu sobuhidroterapijuterapiju jahanjem, terapiju spavanja ili himalajsku špilju, a bezbrojne ponude terapije pronađene u Gradu su kao: terapija glazbom, terapija smijehom, crtanja, terapija slobodnim plesom do euritmije ,te niz ostalih različitih radno okupacionih terapija do terapije kućnim ljubimcima posebno psima.

Za potrebe video uratka učenici su posjetili slanu sobu i obavili snimanje. Snimke su uvrštene u prvi dio video zapisa prezentiranog  9. 5. 2012. na otvorenju Sajma turizma, a priređeni su i propagandni materijali na hrvatsko-engleskom jeziku – letak o : slanoj sobi, hidroterapiji, terapiju jahanjem, te letak s adresama ustanova koje se bave ovim vrstama terapija.

Također je izrađen i uzorak katalog zdravih resursa u Gradu u kojem se uz prigodne tekstove, povezuju razne vrste terapija s ljepotama Zagreba. Katalog je izrađen kao uzorak ponude svega onog što bi turiste moglo privući u naš grad i sa popisom adresa i adekvatnih podataka.

 Vrlo interesantan prijedlog  je i CIKLOZDRAVSTVENA MAPA /PLAN/GRADA s ucrtanim simbolima ponuda na temu održavanja zdravlja,vraćanja zdravlja ili zdravstvene rehabilitacije.

U drugom dijelu projekta(ZDRAVIJI)  cilj nam je bio pronaći i promovirati neiskorištene potencijale koje Zagreb ima na području zdravstvenog turizma. Dio ekipe zadužen za taj dio, radila je na proučavanju mogućnosti iskorištavanja termalnih voda na području Zagreba, kao i na promoviranju ideje o revitalizaciji lječilišta Brestovac na Medvednici. Kao rezultat rada, na Sajmu turizma je izložen plakat o Brestovcu, film o Brestovcu je bio drugi dio našeg video materijala, te razglednica romantično promotivnog dizajna.

Treći dio projekta (ZAGREB) obuhvaćao je promociju Zagreba kao grada s jednakim mogućnostima za sve. Zato smo odabrali turističku rutu na Gornjem gradu za koju smo, kao prijedlog, izradili ploče s imenima ulica i osnovnim podacima o povijesti tog imena. Tekst je na hrvatskom i engleskom jeziku. Ploče s istim tekstom pisanom na Braill pismu ponosno ističemo kao svoj brand. Cilj je bio pomaknuti se sa šetnice pod Medvednicom gdje već davno postoje crtice o a na Braill pismu, te omogućiti slijepim i slabovidnim osobama bolje snalaženje i jednake mogućnosti za upoznavanje povijesti Zagreba. Naravno naglasili smo potrebu za brigom o osobama s posebnim potrebama, te se potrudili  izraditi suvenire za slijepe i slabovidne osobe (magnete) sa teksturom povijesnih ljepota  Grada i tekstom na Braill pismu. Takvi suveniri do sada se nigdje nisu mogli nabaviti, i bilo bi lijepo da naša inicijativa potakne i institucije na akciju, a na radost našu i osoba s potrebama.

Istraživačka ekipa je obišla i sve muzeje i galerije na zadanoj ruti, te fotografirala i snimala prostor i izloške. Snimke smo iskoristili za treći dio filma na promociji, a fotografije za PP prezentaciju koja se mogla vidjeti na štandu Turističke zajednice, na kojem smo izlagali.

Realizacija projekta je bila dobro planirana, pa je tako i protekla. Sastajali smo se u školi svakih desetak dana, raspravljali o odrađenom i dogovarali nove radne zadatke. Sastav ekipa za pojedine dijelove nije bio stalan. Po potrebi su dijelove odrađivali svi.

U završnim danima realizacije projekta, na otvaranju Sajma turizma, 9. svibnja, prikazali smo i kratki film, jedan od uradaka učenika kao dio prezentacije propagandnih materijala i suvenira što smo s ponosom i dobrim osjećajem pripremili.

Nakon prezentacije svih sudionika, školama su dodijeljene plakete koje je uručio zamjenik predsjednice  Turističke zajednice grada Zagreba gospodin, ….. a  primila ju je naravno , s nama uvijek ponosna, ravnateljica  gđa. Štefa Sudar.

Sve naše izloške posjetioci sajma su mogli vidjeti od 9. do 12. svibnja na štandu Turističke zajednice, gdje smo ih izložili zajedno s ostalim školama koje su bile uključene u projekt. Na štandu je posebno bilo živo, naravno 10. svibnja kada smo mi tamo dežurali i proveli cijeli dan. Okitili smo štand balonima sa sloganom Zdrav, zdraviji, Zagreb! Učenici su mjerili krvni tlak i šećer posjetiocima, dijelili smo promotivne materijale i objašnjavali kakvi su to suveniri i ploče, te zašto želimo obnoviti Brestovac.

Naši učenici, svi u prigodnim majicama koje smo izradili kao suvenire Zagreba, zapaženi su na Sajmu kao pristojni i ozbiljni mladi ljudi. Ne samo da su pristojni nego su i odgovorni pa su osim radosti istraživanja i rada na projektu, dobili i materijale za osnovnu edukaciju poznavanja znakovnog pisma i edukaciju osnova iz Braill pisma. Praktična edukacija nastavlja se u rujnu , a nakon edukacije zainteresirani kao edukatori dalje će prenositi znanja na zainteresirane u našoj Školi , a nadamo se, bar u našim prigodnim akcijama i šire.

Tako je završio naš projekt u kojem smo naučili mnogo o Zagrebu, prijateljstvu, suradnji i brizi za druge.

UZ VELIKU ZAHVALU gospođi  ANI LANDEKA za vrhunsko koordiniranje rada grupa,za podršku projektu  MIRJANI BERISLAVIĆ prof. načelnici odjela za obrazovanje, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Projektni tim

Frane Jurlićprofesor matematike i informatike
Irena Korajmag. med. techn.
Tatjana Antičevićmag. med. techn.
Ivan Videkprofesor povijesti
Go to Top