Accessibility Tools

Laudato si’ Dijalogom do cjelovite ekologije – STARO SJEME ZA NOVO VRIJEME

NAZIV PROJEKTA:  Laudato si’ Dijalogom do cjelovite ekologije – STARO SJEME ZA NOVO VRIJEME

VODITELJ: Janja Dolić

SUDIONICI: učenici prvih i drugih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska

TRAJANJE PROJEKTA: od ožujak 2022. do lipnja 2022.

CILJ: projekt je odgojno – obrazovnog značaja koji razvija ekološku svijest, ukazuje na mogućnosti vlastitog doprinosa u  očuvanju starih  i popularnih hrvatskih biljnih vrsta važnih za nacionalni identitet, tradiciju i zdravlje. Potiče dijalog vjere i znanosti na području brige za stvoreno kao i divljenje stvorenome svijetu.

Učenici koji će sudjelovati u projektu:

  • upoznati  će se s enciklikom pape Franje Laudato si’ i jačati dijalog vjere i znanosti na području ekologije
  • razvijati će  stavove i kritički promišljati o zajedničkoj brizi  za stvoreno
  • prepoznati će opasnosti koje se javljaju kao rezultat ubrzanog gospodarskog razvoja
  • istražiti će karakteristične ili popularne biljne sorte u svom kraju ili narodu i otkriti njihovu značaj u kulturi, religiji,  tradiciji.  gospodarstvu, medicini.
  • diviti će se stvorenom svijeta kojega je Bog  darovao čovjeku

ELEMENTI PROJEKTA: učenici će individualno ili u paru uz moguću pomoć članova obitelji,  istražiti stare  ili popularne sorte svoga kraja, odlučit se za jednu od  njih, zasaditi ju, uzgojiti ju i pratiti njezin razvoj  kroz  tzv. Dnevnik razvoja  biljke  u kojem će navesti njezina  obilježja, povijest upotrebe u gospodarstvu, medicini, kulturi i tradiciji.   Prezentirati će rezultate u razredu i kroz izložbu učeničkih radova.

OČEKIVANI REZULTATI:  Usvajanje odgovornog stila života na području brige za stvoreno, posebno za  bioraznolikost i važnost starih sorti za nacionalni identitet; gospodarstvo, kulturu, tradiciju, zdravlje, religiju. Jačati spoznaju i dijalog između vjere i znanosti na području brige za stvoreno imajući u vidu encikliku Laudato si’. Promicati  zajedničku odgovornost i dijalog za stvoreno u svom kraju.


Realizacija

Projektni tim

Janja Dolićmag. paed. relig et catech.
Petar Pavešićprofesor geografije i sociologije
Go to Top