Accessibility Tools

Leonardo da Vinci – Portugal

Mobilnost učenika – strukovna praksa u zemljama EU

Portugal    

            Projekt mobilnosti je aktivnost koja omogućuje unaprjeđenje profesionalnih i osobnih kompetencija pojedinaca. U okviru strukovnog obrazovanja i osposobljavanja mobilnost se provodi u zemljama članicama programa Erasmus, odnosno u 28 zemalja Europe. Jasno je istaknut cilj programa cjeloživotnog učenja, a to je stvoriti napredno društvo znanja, održivi ekonomski razvoj, veći broj kvalitetnijih poslova te jaču društvenu koheziju u Europskoj Uniji. Program potiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanja tolerancije i multikulturalnosti, a istovremeno i priprema sudionike za uspješno sudjelovanje na europskom tržištu rada.

                Učenice naše Škole sudjelovale su u projektu odlaskom u Portugalu tijekom kolovoza i rujna 2014. godine sa ciljem usavršavanja stručnih znanja, vještina i sposobnosti kroz sudjelovanje u mobilnosti. S velikim nestrpljenjem dočekali smo dolazak u Portugal. Dočekalo nas je ljeto u punom jeku. U Hrvatskoj je ove godine ljeto bilo kišno i ne odveć toplo pa nam je godila lisabonska klima. Lisabon uživa suptropsko-mediteransku klimu s blagim zimama i vrućim ljetima.

            Smješteni smo u mali gradić Montijo koji je od Lisabona odijeljen mostom Vasco de Gama preko rijeke Tejo. Ukupna duljina mosta prelazi 17 kilometara što ga čini najduljim europskim mostom. Tijekom boravka naučili smo mnogo o ovoj dalekoj zemlji. Iz samog imena Portugal koje znači “Lijepa luka” nazire se ljepota ova zemlje. Portugal je država na zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, glavni grad Lisabon se smatra “Alfa gradom”. Lisabon je grad koji je lako zavoljeti. Raskošna ostavština je svjedok bogate povijesti. U tri tjedna upoznali smo znamenitosti Lisabona i okolice. Obišli smo prekrasne muzeje poput Nacionalnog muzeja kočija s najvećom zbirkom kraljevskih kočija u svijetu, zatim Muzej moderne umjetnosti, Muzej Orijenta, Muzej mora, Nacionalni arheološki muzej i Pomorski muzej. Razgledali smo najdojmljiviju lisabonsku znamenitost, poznati Jeronimitski samostan na čijem se ulazu u crkvu nalazi grob moreplovca Vasca da Game. Prošetali smo najpoznatijom lisabonskom znamenitosti toranjem Belem te tvrđavom Castelo de São Jorge, koja se na visini od 110 m uzdiže nad centrom grada. S dvorca, Pamela castle uživali smo u prekrasnom pogledu preko ravnice na ušće rijeke Tejo u Atlanski ocean. Opustili smo se šetnjom kroz Estoril, ladanjsko naselje pored Lisabona, sjedište jednog od najvećih europskih kazina i brojnih luksuznih hotela i golf igrališta. Ostali smo bez daha na mjestu zapanjujuće prirodne ljepote Cabo da Roca (Stjenoviti rt) najzapadnijoj točki Europe. Luis de Camoes, najveći portugalski pjesnik opisao Cabo da Rocu: “Ovdje…gdje zemlja prestaje, a more počinje…”. Oduševila nas je plaža na Atlantskom oceanu Costa da Carparica gdje smo se okušali u surfanju. Strahopoštovanje prema prirodi izazvalo nam je pogled s nevjerojatnih Boca do Inferno (Usta pakla), prekrasnih stijena koje je izdubilo more. Očarala nas je Sintra,  kraj pun blagih pošumljenih brežuljaka u kojem su brojni portugalski vladari i moćnici gradili svoje ljetne rezidencije.

            Osim upoznavanja znamenitosti Portugala naše su učenice i vrijedno radile. Anita Filipović, Lucija Huljek i Sarah Kaurinović strukovnu su praksu odradile u klinici Uniao mutualista nossa sehnora da conceicao, a Mirna Trogrlići Patricia Občeviću klinci Santa Casa da misericordia de Montijo. Obje klinike pružaju zdravstvene i socijalne usluge osobama starije životne dobi. Upoznale su razlike između načinu rada klinika u Portugalu i klinika u Hrvatskoj te su stekle nove vještine i znanja koja imaju neprocjenjivu vrijednost za budući profesionalni razvoj. Njihov trud i zalaganje u radu prepoznali su i njihovi mentori te su ih nagradili odličnim ocjenama. Tri tjedna strukovne prakse u Portugalu, našim je učenicama ostala lijepa uspomena na profesionalan razvoj tokom kojeg su kroz učenje i praktičan rad razvile i unapredile svoja znanja, vještine i sposobnosti.

dr. sc. Višnja Pranjić

Projektni tim

Višnja Pranjićdr. sc.
Go to Top