Accessibility Tools

Lik i djelo medicinske sestre – Priča o Veri Grgac

Naziv projekta:

Lik i djelo medicinske sestre – Priča o Veri Grgac

OPIS

Škola za medicinske sestre Vinogradska sudjelovat će u aktivnostima Društva za povijest sestrinstva HUMS-a, prikupljanjem građe vezane uz povijesti sestrinstva: podataka o zdravstvenim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju sestrinstva (audiovizualni zapisi) i prikupljanje materijalne građe (fotografije) u razgovoru s medicinskim sestrama koje su umirovljene, s ciljem promocije povijesti hrvatskog sestrinstva. U školskoj godini 2023./2024. nastavit će se istraživati doprinos medicinske sestre Vere Grgac sestrinskoj profesiji. Prikupljeni materijal prikazat će se na kongresu HUMS-a i stručnim glasilima škole.

RAZRED

4. a, b, c, d

ISHODI UČENJA

Modul: Temeljne društvene znanosti u sestrinstvu

IU: 

planirati profesionalni put

razviti osjećaj pripadnosti sestrinskoj profesiji

razviti komunikacijske vještine

razviti vještine korištenja digitalnih alata

razviti socijalne kompetencije

razviti zajedništvo i suradnju

MPT

ikt A.5.1., ikt C.5.3., osr B.5.2., osr C.5.4.

VRIJEME TRAJANJA

Tijekom nastavne godine, 40 sati

NASTAVNIK

Miroslava Kičić

MJESTO

Škola za medicinske sestre Vinogradska, kongres HUMS-a 

KOMENTAR/OPAŽANJA

Projektni tim

Miroslava Kičićmag.med.techn.

Ranije godine

NAZIV PROJEKTA: Lik i djelo medicinske sestre – Priča o Veri Grgac

Nositelj projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska i Društvo za povijest sestrinstva HUMS-a

Voditeljica projekta: Dubravka Trgovec, prof.

Sudionici: nastavnici stručnih predmete Škole za medicinske sestre Vinogradska, učenici petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska, članovi Društva za povijest sestrinstva HUMS-a

Cilj projekta:

  • prikupljanje građe vezane uz povijesti sestrinstva: podataka o zdravstvenim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju sestrinstva (audiovizualni zapisi)
  • prikupljanje materijalne građe (fotografije)
  • promoviranje povijesti hrvatskog sestrinstva

Vremenik: projekt se realizira tijekom cijele nastavne godine u dogovoru s nastavnicima zdravstvene njege, učenicima, članovima Društva za povijest sestrinstva HUMS-a i voditeljicom projekta

Sadržajni ishodi:

  • planirati profesionalni put
  • razviti osjećaj pripadnosti sestrinskoj profesiji
  • razviti komunikacijske vještine
  • razviti vještine korištenja digitalnih alata
  • razviti socijalne kompetencije
  • razviti zajedništvo i suradnju

Opis projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba (učenici 5-ih razreda) sudjelovati će u aktivnostima Društva za povijest sestrinstva HUMS-a, prikupljanjem audiovizualnih zapisa u razgovoru s medicinskim sestrama koje su umirovljene. U školskoj godini 2021./2022. istraživat će se doprinos medicinske sestre Vere Grgac sestrinskoj profesiji.

Realizacija

11.10.2022. u sklopu projekta „Lik i djelo medicinske sestre „ našu školu je posjetila  Vera Grgac, medicinska sestra, umirovljena profesorica,  koja je  39 godina radila u Školi za medicinske sestre Vinogradska kao nastavnica  strukovnih predmeta kirurških djelatnosti.

Cilj projekta koji se provodi u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva HUMS-a,  je prikupljanje materijalne građe vezane uz povijesti sestrinstva,  prikupljanje audiovizualnih zapisa  o zdravstvenim djelatnicima koji su pridonijeli razvoju sestrinstva te promoviranje povijesti hrvatskog sestrinstva.

Grupa učenika, vođena projektnim timom profesorica Miroslave Kičić i Dubravke Trgovec, u razgovoru s gošćom saznala je niz detalja iz raznih područja njezinog djelovanja i života. Tijekom intervjua, učenici su postavljali pitanja o važnim osobama i događajima u društvu za vrijeme djetinjstva prof. Grgac, o školovanju i zanimljivim crticama iz života u tom periodu, o zaposlenju i funkcioniranju zdravstvenog sustava, o školskim programima, tehnikama poučavanja, učeničkim vježbama na klinikama za vrijeme rada u Školi za medicinske sestre Vinogradska, o njezinim postignućima i odlasku u mirovinu. Tijekom svog predavanja, profesorica Vera Grgac, medicinska sestra,   prikazala je niz dokumenata od povijesnog značaja, a učenicima su posebno zanimljivi bili prikazi Dnevnika prakse i oduzeti učenički „šalabahteri“. Kako je prof. Grgac dobitnica niza priznanja za očuvanje kulturne baštine jezika, susret je završio s predstavljanjem nekoliko pjesama na izvornoj bistranjskoj kajkavici.

Projektni tim

Dubravka Trgovecmag.med.techn.
Miroslava Kičićmag.med.techn.
Go to Top