Accessibility Tools

Međunarodni dan bijelog štapa

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

AKO NE VIDIMO, NISMO NEVIDLJIVI!

Hrvatski savez slijepih 15. listopada obilježava Međunarodni dan bijelog štapa s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, kojom upozoravaju na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo. U Hrvatskoj je oko 5900 slijepih osoba, a u Zagrebu preko 1100.

Međunarodni dan bijelog štapa prilika je da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih. Ujedno to je i dan kada se daje počast svim dostignućima te populacije koja svakim danom postaje sve samostalnija.

Sljepoća je teška invalidnost te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih. Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide i zbog toga oni trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Najvažniji preduvjet neovisnog življenja svake osobe, pa tako i osobe s oštećenjem vida, je kretanje. To je jedan od ključnih problema slijepih osoba. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Bijeli štap je zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu potječe još iz 1930. godine.

Grupa učenika 5. d razreda pozvana je na obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa i druženje u predvorju Kazališta Vidra u Zagrebu. Vojin Perić, profesionalni glumac, pisac kazališnih komada, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor Kazališta slijepih i slabovidnih osoba Novi život našim učenicima i ostalim sudionicima prikazao kako je biti slijep i s kojim se problemima susreće slijepa osoba. Sat vremena bili smo u potpuno mračnom predvorju Vidre, gdje smo se družili, pokušavali kretati, upoznavali, nastojali popiti i pronaći svoj sok, zamišljali kako izgleda naš sugovornik. Svima nam je na početku bilo vrlo nelagodno jer smo bili u potpunom mraku, ali glumci koji su sudjelovali u ovom druženju olakšali su nam taj strah. U tom kratkom vremenu osjetili smo što proživljavaju slijepe sobe i uvidjeli jedan mali dio problema s kojim se one susreću.

Voditeljica: Dubravka Protić, mag. med. techn.

Galerija

Go to Top