Accessibility Tools

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine diljem Hrvatske obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Jedan od načina na koji se borimo protiv ovisnosti je ulaganje u preventivne aktivnosti i promicanje zdravih stilova života. Prevenirati ovisnost znači spriječiti da se ona uopće pojavi, a to znači da spriječiti onaj prvi korak u eksperimentiranju i istraživanju sredstava ovisnosti. Adolescenti su posebno su osjetljivi dio populacije. Zbog specifičnosti ovog razdoblja poput životnog neiskustva, sklonosti rizicima, želje za pripadanjem mlade osobe spadaju u najugroženiju populacijsku skupinu za usvajanje i razvoj ovisničkoga ponašanja. Eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti kod adolescenata nerijetko započinje uporabom duhana, alkohola, psihoaktivnih droga i kockanja. Učenici druge grupe 5. D razreda u sklopu nastavnog predmeta Metodika zdravstvenog odgoja održali su učenicima 1. C i 1. D razreda radionice pod nazivom Prevencija ovisnosti o kocki i prevencija alkoholizma. Učenici  „završnog“ razreda željeli su ukazati mlađim učenicima na zabrinjavajuću naviku pijenja u adolescenciji i to što, po istraživanjima, hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka. Također, željeli su ih te potaknuti na razmišljanje o problemima i posljedicama kockanja mladih.

Cilj edukacije je potaknuti svijest učenika o kritičkom promišljanju na sredstva koja mogu izazvati ovisnosti. Učenici  „završnih“ razreda su ukazali na zabrinjavajuću naviku pijenja u adolescenciji i to što po istraživanjima, hrvatski adolescenti piju češće i više od europskog prosjeka. Željeli su  potaknuti mlađe učenike na razmišljanje o problemima i posljedicama kockanja, upozoriti ih na potencijalne rizike konzumacije droge u piću, štetnih posljedica uzimanja droge na odnose unutar obitelji kao i različite oblike rizičnih ponašanja koja su posljedica konzumacije sredstava ovisnosti.

Učenici su aktivno i zainteresirano sudjelovali tijekom predavanja, a na radionicama iznijeli svoja mišljenja i stavove o prevenciji ovisnosti. Provedena je i anketa koja je pokazala da su učenici kroz predavanja i radionice dobili nova znanja i spoznaje o sredstvima ovisnosti.

Predavanja i radionice su organizirane i održane pod vodstvom strukovnih nastavnica Dubravke Protić, Ivane Pišćenec i Martine Trnčević.

Galerija

Go to Top