Accessibility Tools

PEG edukacija

Partnerstvo Škole za medicinske sestre Vinogradska i Društva distrofičara Zagreb

Učenici 5. b razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska, Helena Vrabec, Tia Turkalj, Ivana Švelec, Paula Štefančić, Maja Šimičić, Anđelko Sučić, Leon Sobočan, Paola Marić i Ivana Curiš s mentoricom Sonjom Briski održali su edukativne radionice za korisnike Društva distrofičara Zagreb (DDZ).

Edukacija „Hranjenje putem perkutane endoskopske gastrostome (PEG) kod osoba s mišićnom distrofijom“ održana je 16. studenog 2023. putem ZOOM aplikacije.

Edukacija o urinarnim kateterima i kolostomi“ održana je u prostorijama DDZ-a u Novom Jelkovcu 25 b, 22. studenog 2023.

Učenici su korisnicima dali preporuke vezano za PEG i urinarni kateter, savjete o pravilnom načinu korištenja stoma pomagala, njezi kože oko stome i prehrani te demonstrirali postupke zbrinjavanja stome. Korisnici su raspravljali o iskustvima korištenja navedenih pomagala i saznanjima koja imaju. Iako svi trenutno ne koristite stomu ili kateter, s velikim zanimanjem su pratili radionice. Istaknuli su da je dobro čuti informacije o pomagalima koja će  možda u budućnosti koristiti kako bi poboljšali svoje zdravstveno stanje, a zbog  poteškoća koje  se razvijaju kod mišićne distrofije.

Aktivnost se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike čiji je nositelj Društvo distrofičara Zagreb, a Škola za medicinske sestre Vinogradska je partner na programu. 

 Sonja Briski, mag. med. techn.

Galerija

Go to Top