Accessibility Tools

Riječ je lijek

Naziv projekta:

Riječ je lijek

OPIS

Projekt se provodi u suradnji s Domom Zaklade Lavoslava Schwarza i Domom umirovljenika Sveta Ana. Tijekom projekta učenici se najprije upoznaju sa značenjem doma i načinom rada, a zatim se održavaju radionice s temama o kojima će učenici razgovarati s korisnicima domova. Učenici posjećuju domove s voditeljicom te u timu po dvoje razgovaraju s korisnicima o temi predviđenoj za taj dan. Na kraju nastavne godine učenici pripremaju prezentaciju o svojim posjetama domovima.

RAZRED

4.d, 5.a 

ISHODI UČENJA

Modul: Temeljne društvene znanosti u sestrinstvu 

IU: 

 • primijeniti načela sestrinske etike
 • etički kodeks medicinskih sestara 
 • razviti empatiju prema starijim osobama 

Modul: Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita 

IU:

 • komentirati s starijim osobama o zdravlju, starenju, prilagodbi na život u domu umirovljenika

Modul: Sestrinska skrb

IU: 

 • razviti interes za rad sa starijim osobama 
 • osnažiti međugeneracijsko razumijevanje 

Modul: Izborni modul

IU: 

 • razvijaju komunikacijske vještine s starijim osobama
 • razviti socijalnu osjetljivosti prema starijim osobama

MPT

A 5.1, A 5.2, B 5.1, C 5.2, C 5.3

VRIJEME TRAJANJA

37 sati

NASTAVNIK

Maja Mlinar, Ivana Horvat, Monika Lovrek Seničić, Milica Mikecin

MJESTO

Dom Zaklade Lavoslava Schwarza, Dom umirovljenika Sveta Ana i Dom umirovljenika Maksimir

KOMENTAR/OPAŽANJA

Projektni tim

Maja Mlinarmag.med.techn.
Ivana Horvatmag. med. techn.
Monika Lovrek Seničićmag. med. techn.
Milica Mikecindr. sc.

Ranije godine

NAZIV HUMANITARNOG PROJEKTA: Riječ je lijek

Nositelj projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Partner projekta: Dom Zaklade Lavoslava Schwarza

Voditeljica: Maja Mlinar

Projektni tim:

 • Maja Mlinar
 • Ivana Horvat
 • Monika Lovrek Seničić
 • Ivana Senhadji

Sudionici: Učenici petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska

Cilj projekta: potaknuti razmjenu međugeneracijskog iskustva između korisnika Doma za starije i učenika senzibiliziranjem učenika za probleme najstarijih članova naše zajednice, ali i upoznavanjem i približavanjem načina života mladih korisnicima Doma za starije.

Opis projekta: Projekt se u suradnji s Domom Zaklade Lavoslava Schwarza. Tijekom projekta učenici se najprije upoznaju sa značenjem Doma i načinom rada, a zatim se održavaj radionice s temama o kojima će učenici razgovarati s korisnicima Doma. Učenici posjećuju Dom s voditeljicom te u timu po dvoje razgovaraju s korisnicima o temi predviđenoj za taj dan. Na kraju nastavne godine učenici pripremaju prezentaciju o svojim posjetama Domu.

Ishodi projekta:

 • Razviti empatiju prema starijim osobama
 • Poticati jedni druge u uključivanje u ovu humanitarnu akciju
 • Razviti interes za rad sa starijim osobama
 • Osnažiti međugeneracijsko razumijevanje
 • Razviti socijalne i komunikacijske vještine

Aktivnosti:

 • Osnivač senzibilizira učenike pričom o korisnicima Doma za starije
 • Upoznati učenike s načinom rada Doma za starije
 • Upoznati učenike s prednostima i nedostacima Doma za starije
 • Upoznati učenike s problemima s kojima se starije osobe susreću kroz starost.
 • Organizirati radionice s temama o kojima će učenici razgovarati s korisnicima Doma. Glavna tema svake radionice je „Nekad i sad“. Teme o kojima će se održati pripremne radionice za učenike su: ples, izlasci, zaljubljenost, školovanje, moda, život sa i bez tehnologije, odnosi u oblitelji.
 • Odlasci u Dom u slobodno vrijeme učenika u pratnji voditeljice.
 • Izraditi prezentaciju i izvijestiti Školu o uspjehu projekta.
 • Projekt se prilagođava izvedbi u skladu s epidemiološkim mjerama te se spomenute aktivnosti provode putem pisama.

Evaluacija: Učenici će napraviti film ili prezentaciju o aktivnostima provedenim u Domu i prezentirati to ostalim učenicima u svome razredu.

Realizacija

Školska godina 2022./2023.

Riječ je lijek

U sklopu projekta „Riječ je lijek“ pod vodstvom nastavnica Ivane Horvat, Monike Lovrek Seničić i Maje Mlinar, učenici su odlučili našim starijim sugrađanima uljepšati uskrsne blagdane. Nastavnice su pripremile i osmislile javni događaj te organizirale učenike koji su pokazali svoju kreativnost izradom originalne čestitke sa lijepim željama za korisnike Doma za starije sv. Ana. Starije osobe predstavljaju jednu od najranjivijih skupina, jer često pate od usamljenosti. Naši učenici su ovdje kada god im je potrebna pažnja, empatija, lijepa riječ i razumijevanje, kako bi lakše pobijedili izolaciju i strah. Međugeneracijsko učenje i solidarnost ovdje dolaze do punog izražaja.


Školska godina 2021./2022.

Učenici 4.c i 4.a razreda su sklopu projekta „Riječ je lijek“ pod vodstvom profesorica Ivane Horvat, Monike Lovrek Seničić, Maje Mlinar i Ivane Kulfa uljepšali božićne blagdane izrađujući originalne čestitke sa lijepim željama za korisnike Doma za starije sv. Ana.

Za Valentinovo su učenici čestitkama razveselili starije sugrađane doma za starije „Dom zaklade Lavoslava Schwarza“. Unatoč izolacijama i zabrani posjeta domovima za starije, učenici su pisanim riječima pokazali starijoj populaciji da uvijek misle na njih.


Školska godina 2020/2021.

„Riječ je lijek – prijatelj preko pisma“

Svi znamo da je Božić vrijeme darivanja i/ili primanja darova, bilo to od skupih darova do nečeg najjednostavnijeg, poput iskrenog pisma koje primaocu može značiti više od bilo koje materijalne stvari. Zato su se ove godine udružili učenici 3.a, 3.c, 3.d i 5.b razred Škole za medicinske sestre Vinogradska u sklopu projekta „Riječ je lijek“ (pod budnim okom profesorica Ivane Horvat, Monike Lovrek Seničić i Maje Mlinar), kako bi učinili nešto lijepo i nekome uljepšali blagdane u ovim izazovnim vremenima.

Odlučili smo se priključiti projektu „Prijatelj preko pisma“ koji je Facebook objavom započeo Obiteljski dom „Noni“ i dodirnuo sva naša srca. U objavi su bile postavljene slike korisnika doma koji su držali plakate na kojima su napisana njihova imenima i od jedne do tri stvari što oni vole/zanima ih itd.. Naš zadatak je bio vidjeti imamo li s nekime zajedničku temu o kojoj bi mogli pisati, ili čak pri manjku inspiracije nacrtati nešto, ili napisati Božićnu čestitku za njihovu malu obitelj. Za nas je ovo iskustvo bilo zanimljivo i jedinstveno. Zbog epidemioloških razloga nažalost nismo mogli osobo uručiti pisma korisnicima doma, no profesorica Horvat je osobno odnjela pisma i predala ih djelatnici. Nadamo se da smo bar malo blagdane.

Go to Top