Accessibility Tools

Sex and Gender Roles in Relationships, Family and Occupations – Erasmus +

NAZIV PROJEKTA: Sex and Gender Roles in Relationships, Family and Occupations – Erasmus +

Nositelj projekta: Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zagreb

Partneri projekta:

 • Škola za primalje
 • Stairs and Levels
 • Sportno Uchilishte – Sandanski
 • Kozgazdasagi politechnikum alternativ gimnazium

Koordinatorica: Višnja Pranjić

Sudionici: Učenici: četvrtih i petih razreda

Cilj projekta: poboljšati spolno zdravlje mladih ljudi, obučiti mlade ljude da stupaju u smislene i zdrave veze, bolje razumijevanje rodnih uloga i razbijanje stereotipa,

Vremenik: projekt se provodi od rujna 2021., do svibnja 2022.

Ishodi projekta:

 • Razviti empatiju
 • Razviti socijalne i komunikacijske vještine
 • Razviti pozitivnu sliku o sebi
 • Prihvatiti različitosti
 • Prihvatiti multikulturalnost
 • Nabrojiti razlike između roda i spola
 • Nabrojiti štetne i korisne strane kontraceptiva

Opis/ aktivnosti projekta: Tijekom razmjene mladih koja se odvija u Orahovici, a u kojoj sudjeluju učenici iz Hrvatske, Portugala, Rumunjske i Mađarske, sa svojim voditeljima, ukupno 48 sudionika, učenici će prirediti niz radionica. Radionice se odnose na detekciju i razbijanje predrasuda i diskriminacije spolova, edukaciju o kontracepciji i spolnom odgoju. Tijekom razmjene koja traje deset dana učenici će predstaviti svoju državu te hranu i nacionalne plesove svoje zemlje. Za sve te aktivnosti učenici se pripremaju sa svojim voditeljima prije dolaska na razmjenu.

Evaluacija projekta provodi se ispunjavanje Youthpassa, a diseminacija projekta provodi se izvještavanjem kroz web stranicu škole, školski ljetopis i časopis te prigodnom izložbom u prostorima Škole.

Realizacija

Izložba o projektu Sex and gender roles in relationships, family and occupations

Po povratku s Erasmus+ Youth exchange projekta pod nazivom Sex and gender roles in relationships, family and occupations koji je održan u Orahovici, učenici koji su sudjelovali u projektu pripremili su izložbu o radionicama s projekta. Izložba je trajala tri mjeseca i mogli su ju pogledati svi učenici naše Škole i njihovi roditelji.


Predavanja o projektu Sex and gender roles in relationships, family and occupations

Učenice Lucija Baburić, Lara Crneković i Melita Prekpalaj održale su predavanja i radionice kako bi naučeno na Erasmus+ Youth exchange projektu pod nazivom Sex and gender roles in relationships, family and occupations , podijelile s ostalim učenicima naše škole. Na predavanjima i radionicama sudjelovalo je preko 300 učenika.


Erasmus+ projektSex and gender roles in relationships, family and occupations

U razdoblju 15. – 24. veljače 2022. izabrani učenici iz 4. i 5. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom profesorice Monike Lovrek Seničić prisustvovali su Erasmus+ projektu pod nazivom Sex and gender roles in relationships, family and occupations. Projekt se održao u hrvatskom gradu Orahovici.

Osim mladih sudionika iz Hrvatske u projektu su također sudjelovali i mladi iz Rumunjske, Portugala i Mađarske. Projekt je obuhvaćao teme kao što su: kontracepcija, nasilje u obiteljiseksualna edukacijaupoznavanje preko internetapornografija i slično.

Radni dio dana sastojao se od obroka, radionica i slobodnih aktivnosti. U deset dana trajanja projekta mladi iz rečenih država predstavili su određenu temu pomoću raznih igara i na zanimljiv način, poslije čega su pokrenuli diskusiju i interakciju ostalih sudionika. Radionice su se odvijale na engleskom jeziku.

Budući da projekt govori o tzv. tabu-temama, cilj je promicati toleranciju prema drugima i drukčijima te naučiti slušati, prihvaćati i poštivati tuđa mišljenja. Uz edukativni sadržaj u ovom projektu sklopila su se mnogobrojna i čvrsta prijateljstva. Kraj radionica bio je obilježen izradom filmova, smišljanjem i prezentiranjem scenarija za određene teme.

Učenici naše Škole družili su se s ostalim članovima, s kojima su prije opraštanja i vraćanja svojim domovima, razmijenili kontakte. Cijelo vrijeme trajanja projekta među mladima je vladala jedna pozitivnom atmosfera, popraćena veseljem i smijehom, dok su se na kraju, odnosno na rastanku pojavile i poneke suzice.

ORAHOVICA YOUTH EXCHANGE – a video on consent

The story of Abigail – An erasmus movie

A day in our youth exchange

Sudionici Erasmus+ projekta: Gabriela Čorković, Dhia Kovačević, Patrik Labrović, Gea Lucić, Melita Prekpalaj, Lara Crvenković, Lucija Baburić, Dorian Begović.

Projektni tim

Monika Lovrek Seničićmag. med. techn.
Višnja Pranjićdr. sc.
Go to Top