Accessibility Tools

Smijeh je lijek

Naziv projekta:

Smijeh je lijek

OPIS

Učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska imaju priliku upoznati se s novim i inovativnim načinom pomaganja bolesnicima. Kroz suradnju s organizacijom Crveni Nosovi, učenici se educiraju o tome kako humor i smijeh mogu biti izuzetno učinkoviti u vraćanju osmijeha na lice ljudima koji se suočavaju s teškim životnim okolnostima. Ovaj pristup se posebno fokusira na pomoć djeci koja se bore s bolestima, koja su često prestrašena i pod stresom zbog bolničkog okruženja i tretmana. Kroz igru, pjesmu i zabavu, Crveni Nosovi nastoje pomoći djeci da zaborave na svoje bolesti i da se osjećaju sretno i bezbrižno. Ovaj projekt također ima za cilj uključivanje učenika u aktivnosti koje promiču empatiju, suosjećanje i društvenu odgovornost. Učenici se educiraju o važnosti psihološke podrške i humanosti u medicini, te uče kako svojim postupcima i riječima mogu utjecati na poboljšanje kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji.

RAZRED

5. a, b, c, d

Modul Sestrinska skrb

IU:

 • procijeniti važnost djelovanja smijeha i humora kod oboljelih
 • prepoznati pozitivne učinke smijeha na poboljšanje zdravstvenog stanja.

Modul: Sestrinstvo u zajednici

IU: 

 • prepoznati važnosti smijeha i humora u ublažavanju straha i patnje
 • protumačiti na koji način humor može utjecati na poboljšanje kvalitete života bolesnika

MPT

B.5.1.A , odr C.5.2, osr A.5.3.

VRIJEME TRAJANJA

15 sati po razredu 5 a, 5 b, 5 c, 5 d = 60 

NASTAVNIK

Dubravka Protić, Martina Trnčević, Ivana Pišćenec 

MJESTO

Udruga CRVENI NOSOVI – klaunovi doktori

KOMENTAR/OPAŽANJA

Projektni tim

Dubravka Protićmag. med. techn.
Martina Trnčevićmag. med. techn.
Ivana Pišćenecmag. med. techn.

Ranije godine

NAZIV PROJEKTA: Smijeh je lijek

OSNIVAČ: Dubravka Protić

SUDIONICI: peti razredi Škole za medicinske sestre Vinogradska

CILJakcija je odgojnog i humanitarnog značaja, u kojem se učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska upoznaju s novim načinom pomoći bolesnicima, gdje humor i smijeh vraćaju ljudima u teškim i kriznim okolnostima osjećaj radosti i sreće.

Razviti kod učenika:

 • vještinu timskoga rada
 • prepoznavanje važnosti smijeha i humora u ublažavanju straha i patnje
 • poznavanje na koji način utjecati na poboljšanje kvalitete života bolesne djece
 • kreativnost za razvoj volonterstva

Škola za medicinske sestre Vinogradska u školskoj godini 2021./2022. aktivno će sudjelovati i raditi s CRVENIM NOSOVIMA (klaunovi doktori), udrugom koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni i pate. Glavni cilj djelovanja udruge je ublažavanje patnji bolesnim osobama te olakšavanje procesa oporavka pomoću humora kao terapeutskog sredstva.

ELEMENTI PROJEKTA: učenici će sudjelovati na edukacijama koje će organizirati posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i zabavljači) koji svojim klauno-terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Učenici će sudjelovat u radionicama koje provode crveni nosovi (klaunovi doktori) gdje će naučiti tehnike kako je igra najbolji način komunikacije u stresnim situacijama. Svojim gegovima oni unose u bolničko okruženje novi način komunikacije s djecom bolesnicima i pokušavaju im otkloniti pažnju od bolesti i straha, donoseći im svijet igre, smijeha i radosti.

OČEKIVANI REZULTATI: kod učenika potaknuti svijest o tome da oni kao pojedinci mogu puno učiniti za dijete koje se nalazi u bolnici. Boravak djeteta u bolnici dovodi do straha, nepovjerenja i nemoći te ono ima potrebu za blizinom poznate osobe i aktivnostima koje će mu zaokupiti pažnju i probuditi maštu. Uz pomoć malih gegova i vještina kojima će klaunovi doktori poučiti naše učenike, oni će se znati snaći u raznim situacijama te moći olakšati boravak djeteta u bolnici što doprinosi boljem radu i razvitku kompetencija.

PRIJAVITELJ I PARTNER:

 1. Škola za medicinske sestre Vinogradska
 2. Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori

TRAJANJE PROJEKTA: školska godina 2021./2022.

PROJEKTNI TIM:

 • Dubravka Protić, dipl. med. techn.
 • Ivana Pišćenec, mag.med.techn
 • Martina Trnčević, mag. med.techn.
 • Tatjana Antičević, dipl. med. techn.
 • Snježana Cipčić, dipl. med. techn.
 • dr. sc. Višnja Pranjić

Događanja

Galerija slika

Udruga  Crveni nosovi provodi programe koji pomažu i osnažuju one koji se nalaze u tužnim i bolnim životnim situacijama. Misija klaunova doktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma. Škola za medicinske sestre Vinogradska  sudjeluje zajedno s udrugom Crveni nosovi i njihovim  Klaunovi-doktorima u programu Humor u zdravstvu. Učenici petih razreda (A, B, C, D) u dvanaest različitih termina tijekom školske godine 2021./2022. vježbali su primjerenost humora u različitim situacijama u radioničkom dijelu programa gdje su se upoznali s  praktičnim alatima  kako se humorom poigrati u svakodnevnom radu s djecom i starijim osobama. Projekt je proveden s ciljem edukacije mladih medicinskih sestara/tehničara  o važnosti pristupa djeci i starijim osobama kako bi im smanjili strah i neugodu prilikom različitih zdravstvenih pregleda.

Projektni tim

Dubravka Protićmag. med. techn.
Martina Trnčevićmag. med. techn.
Ivana Pišćenecmag. med. techn.
Go to Top