Accessibility Tools

Svjetski dan bolesnika u našoj školi

SVJETSKI DAN BOLESNIKA U NAŠOJ ŠKOLI

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, a obilježavamo ga i mi u našoj školi. Ove godine odlučili smo se za mali iskorak iz uobičajenih aktivnosti što se pokazalo sjajnim! Profesorice Tanja Antičević i Janja Dolić uz angažiranu podršku profesorice Dubravke Protić i drugih profesora organizirale su projekciju dokumentarnoga filma Male velike sestre u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta 14. veljače 2024. uz gostovanje samoga svjetski poznatog redatelja filma Jakova Sedlara. Okupila se prepuna dvorana učenika i profesora koji su bili dirnuti nedavno otkrivenim činjenicama o spašavanju 309 Židova od stradavanja u Holokaustu u bolnici Vinogradska. Sama bolnica kojom su tada upravljale sestre Milosrdnice u suradnji s bl. kardinalom Alojzijem Stepincem su pod opasnošću za vlastite živote skrivale Židove tijekom Drugog svjetskog rata pod lažnim dijagnozama. Neke su skrivali na zaraznim izdvojenim odjelima i do tisuću dana i tako ih spašavali, a jednoj majci s bebom organizirali su i sam izvanredni filmski bijeg kroz prozor. U teškim situacijama služili su se neuobičajenim sredstvima za spas života svakoga čovjeka.

Poslije projekcije cijenjeni redatelj Sedlar odgovarao je na postavljena pitanja, komentare, osvrte učenika i profesora. Posebno je govorio učenicima o važnosti poziva koju su izabrali navodeći da je i on u svojoj obitelji imao tetu medicinsku sestru koja je svoj radni vijek provela u bolnici „Rebro“ i da njeguje pozitivne i nježne osjećaje prema medicinskim sestrama.

Učenici su ga pažljivo slušali, dirnuti i ponosni što pohađaju školu koja je i osnovana za školovanje medicinskih sestara za bolnicu Vinogradska i što nose taj naziv u naslovu škole.

Na kraju ovog posebnog događaja profesorica Dolić zahvalila je svima na suradnji i vremenu, a osobito na vremenu kojega je našao za nas redatelj Sedlar na putu između Splita, New Yorka i Zagreba. Na odlasku je istaknuo da će nam rado svratiti i drugi put. Držimo ga za riječ!

Janja Dolić, profesor mentor

Galerija

Go to Top