Accessibility Tools

Svjetski dan bolesnika

SVJETSKI DAN BOLESNIKA – 11. veljače

11. veljače 2022. godine

Obilježavanje Dana bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i poteškoće s kojima se susreću tijekom liječenja.

Učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska, zajedno s nastavnicama Miroslavom Kičić, Anom Tomić i Ivanom Horvat, tradicionalno su podržali obilježavanje Svjetskog dana bolesnika u organizaciji HUMS-a te zajedno s ostalim zagrebačkim školama za medicinske sestre pristupili dobrovoljnom darivanju krvi u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu sukladno preporukama epidemiološke službe.

11.2.2022.

Već tradicionalno povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika a ispred podružnice HUMSa Škole za medicinske sestre Vinogradska, učenici 4a, te 5a, 5c i 5d razreda uz pratnju strukovnih nastavnica Ane Tomić, Miroslave Kičić i Ivane Horvat, odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Kao i prošle godine susreli su se sa kolegama iz Škole za medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska koji također njeguju tu tradiciju već niz godina. Dobrovoljno davanje krvi je nesebičan čin pomaganja i razvijanje svjesnosti o tome u školsko doba pogotovo kod učenika zdravstvene struke vrlo je bitno. Hvala Petrovoj 3 na gostoprimstvu, vidimo se opet !

Ivana Horvat, dipl.med.techn


Svjetski dan bolesnika tradicionalno se obilježava 11. veljače svake godine, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme, te zahvalio svima koji skrbe o bolesnicima. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, jer je marijansko svetište u Lurdesu, poznato po brojnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji dolaze moliti za svoje ozdravljenje.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je podizanje svijesti o potrebama bolesnih, te naglašavanje značenja nužnosti humane i moralne potpore bolesnima u zadovoljavanju njihovih fizičkih, psihičkih i duhovnih potreba.  U zdravstvenoj je skrbi, osim stručne pomoći, osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima, poštivanju njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje. Niti jedan se bolesnik ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika..

Povodom obilježavanja svjetskog dana bolesnika učenici 5.c razreda, Škole za medicinske  sestre Vinogradska posjetili su crkvu Majke Božje Lurdske, koja se nalazi u Vrbanićevoj ulici 35. Tamo nas je ugostio svećenik Stjepan Kelčić. Proveo nas je kroz crkvu i kapelicu posvećenu Gospi Lurdskoj. Uz brojne priče o Gospi i njenim ukazanjima svećenik nam je pokazao grob i sobu fra Ante Antića koji se zalagao za bolesne i nemoćne.  

 


Crveni nosovi; klaunovi doktori

U sklopu dana bolesnika kojeg obilježavamo 11.02.2021. posjetili smo udrugu Crvene nosove. Udruga provodi programe koji pomažu i osnažuju one koji se nalaze u tužnim i bolnim životnim situacijama. Misija klaunova doktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma. Učenici su posjetili udrugu te se uključili i osvijestili  njihov rad i vidjeli još jedno od područja u kojem medicinske sestre mogu sudjelovati. Udruga teži humanijem društvu koje pridonosi dobrobiti svih ljudi budeći u njima radost u teškim životnim situacijama. Humor koji stvara osmijeh povezuje djecu i roditelje, olakšava komunikaciju između medicinskog osoblja i djeteta na liječenju. Smijeh i osmijeh koji on izaziva pomaže u odvraćanju pažnje od bolnih i neugodnih pretraga te smanjuje dosadu koja je čest gost na dugotrajnim boravcima u bolnici. U životu je najbitnije prepoznati ono što vas čini sretnima, a klaunove doktore sreću je lako pronaći i u bolnici.


Dobrovoljno darivanje krvi

Učenici nase skole obilježili su Svjetski dan bolesnika akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, zajedno u dogovoru sa Školama za medicinske sestre Mlinarska i Vrapče. Zajedničkim smo snagama napravili dobro djelo i pomogli onima kojima je pomoć najviše potrebna. Na uzoru učenika medicinske škole podignimo svi zajedno svijest o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.

Galerija

Go to Top