Accessibility Tools

Youth Exchange – Media Youth Power

Youth Exchange 2022.

Kordinator projekta:

dr.sc. Višnja Pranjić

Voditelji projekta:

1. Monika Lovrek Seničić, mag.med.techn.

2. Suzana Avgustinović, mag.med. techn.

3. Ana Tomić, mag. med. techn.

U razdoblju od 06. – 14. rujna 2022. pojedini učenici od 1. do 5. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom profesorica Monike Lovrek Seničić, Suzane Avgustinović te Ane Tomić sudjelovali u Erasmus+ projektu pod nazivom Media Youth Power. Projekt se održao na jednom prekrasnom hrvatskom otoku Velom Lošinju.

Uz učenike Škole za medicinske sestre Vinogradska na projektu su također sudjelovali učenici iz Gruzije.

Počevši od samog početka dani na Lošinju ispunjeni su lijepim stvarima i pozitivnom energijom. Radni dio dana sastojao se ponajprije od obroka i radionica.

Kroz radionice uz dobar rad, osmijeh i društvo odrađene su različite teme projekta koje govore kako današnji mediji utječu na mlađu populaciju. Radionice su se održavale na engleskom jeziku.

Cilj projekta je naučiti nešto više o samim medijima, ponašanju na internetu te stvaranju bolje slike o sebi koju su možda današnji mediji iskrivili. Projekt je donio puno toga dobrog pa tako i nova prijateljstva. Kraj radionica obilježen je izradom videa koji je izmamio puno smijeha i zabave.

Kako svakoj sreći dođe kraj tako i ovome projektu iz kojeg smo se vratili s novim znanjem i još jednim lijepim iskustvom.

Kroz raznovrsne radionice tijekom razmjene mladih postignuti su sljedeći ciljevi:

  1. pomoći mladima da podignu razinu kritičke medijske pismenosti i potaknu njihovu volju za građanskim angažmanom
  2. promicanje inkluzivnosti i sprječavanje lažnih vijesti
  3. unaprijediti mentalno zdravlje mladih

Prvog dana imali smo radionice koje su pomogle sudionicima da se upoznaju i zbliže te izgrade povjerenje jedni prema drugima. Zatim je slijedila radionica o youthpass certifikatu, nakon koje su sudionici sami kreirali pravila kojih će se pridržavati tijekom cijele razmjene.

Drugog dana sudionici su kroz radionice izradili rječnik pojmova vezanih uz različite vrste medija. Zatim su raspravljali o prisutnosti medijskog obrazovanja u obrazovnim sustavima svojih zemalja. Na radionici o online identitetu sudionici su razgovarali o tome na koje se sve načine ljudi predstavljaju na društvenim mrežama. Trećeg dana radionice su bile posvećene nasilju u medijima, stereotipima i predrasudama te lažnom oglašavanju i lošim manipulativnim marketinškim taktikama. Četvrti dan sudionici su saznali kako mediji utječu na njih i koliko je ljudima teško promijeniti svoje mišljenje nakon što ga formiraju. Petog dana sudionici su učili kako se zaštititi na društvenim mrežama i kako očuvati vlastito mentalno zdravlje. Peti dan održane su radionice kritičkog mišljenja, a sudionici su učili kreativno pisati, naučili kako nastaju lažne vijesti. Sedmi dan sudionici su kroz radionice učili kako su mediji nekada, a i danas,  manipulirali vijestima. Osmi dan sudionici su učili stvarati video i fotografije, a zatim su snimali filmove koji će poslužiti za diseminaciju projekta. Posljednjeg dana sudionici su prikazali snimljene filmove, ispunili Youthpass i otkrili svoje tajne prijatelje.

Projektni tim

Monika Lovrek Seničićmag.med.techn.
Suzana Avgustinovićmag. med. techn.
Ana Tomićmag. med. techn.
Višnja Pranjićdr. sc.
Go to Top