Accessibility Tools

Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska (UP.03.3.1.04.0020)

NAZIV PROJEKTA: Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska (UP.03.3.1.04.0020)

Partneri:

  • Grad Zagreb
  • Škola za medicinske sestre Vinogradska
  • Zdravstveno veleučilište
  • Škola za primalje Zagreb
  • Hrvatska komora medicinskih sestara
  • Srednja škola Topusko
  • Srednja škola Viktorovac – Sisak
  • Učolište Ambitio
  • KBC Rijeka
  • Profil Klet

Koordinator za Školu za medicinske sestre Vinogradska: dr. sc. Višnja Pranjić

Poziv za dostavu projektnih prijedloga:

Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo (Europski socijalni fond)

Korisnik projekta: Škola za medicinske sestre Mlinarska

Ukupna vrijednost projekta: 46.555.165,83 kn
Projekt je financiran sredstvima EU u stopostotnom iznosu.

Cilj projekta: Uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva i izgraditi programske, materijalne i ljudske resurse kojima će se osigurati izvrsnost Centra.

Svrha projekta: Uspostava programskih i kadrovskih uvjeta rada RCK Mlinarska, koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu učenicima i odraslim polaznicima; uspostava i razvoj Centra za ergonomiju; poticanje izvrsnost nastavnika kroz aktivnosti jačanja kompetencija odgojno – obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca; uspostava suradnje s ustanovama za visoko i srednje obrazovanje, znanstvenim organizacijama, komorama i tvrtkama te centrima izvrsnosti u zemlji i inozemstvu; ponuda stručnog osposobljavanja i usavršavanja te cjeloživotnog učenja odraslim polaznicima; razvoj specifičnih, posebno prilagođenih programa za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, s ciljem povećanja njihovih mogućnosti za ulazak i ostanak na tržištu rada.

Očekivani rezultati projekta

Projektom će se uspostaviti programski i kadrovski preduvjeti za uspješan rad centra kompetentnosti u podsektoru zdravstva za područje Grada Zagreba te Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Centar će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu, kako učenicima tako i polaznicima programa obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja te poticati izvrsnost nastavnika i mentora kroz aktivnosti jačanja njihovih stručnih i nastavničkih kompetencija.

Posebnost Centra je posvećenost ergonomiji, što ga čini jedinstvenim u ovom dijelu Europe.

PODCENTRI REGIONALNOG CENTRA KOMPETENTNOSTI

Istraživanje centara za ergonomiju i/ili salutogenezu u Hrvatskoj i inozemstvu

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/05/02-Istrazivanje-centara-za-ergonomiju-i-salutogenezu.pdf

Istraživanje centara za obrazovanje odraslih i sličnih oblika djelovanja u centrima strukovne izvrsnosti / kompetentnosti u Hrvatskoj i inozemstvu

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/05/03-Istrazivanje-centara-za-obrazovanje-odraslih.pdf

Centri za inovacije, projekte i poduzetništvo i slični oblici djelovanja u hrvatskim i inozemnim organizacijama

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/05/04-Centri-za-inovacije-i-projekte.pdf

Centri za profesionalno informiranje i (karijerno) savjetovanje učenika i slični oblici djelovanja u Hrvatskoj i nekim državama Europske unije

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/05/05-Centri-za-profesionalno-informiranje.pdf

Istraživanje volonterskih centara i školskih volonterskih klubova koji djeluju u Hrvatskoj i izvan nje

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/05/05-Centri-za-profesionalno-informiranje.pdf

Koordinator: Dubravka Protić, dipl. med. techn.

Model Centra za obrazovanje odraslih RCK Mlinarska

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/08/02-Model-Centra-za-obrazovanje-odraslih.pdf

Model Centra za projekte, inovacije i poduzetništvo RCK Mlinarska

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/08/01-Model-Centra-za-projekte-inovacije-i-poduzetnistvo.pdf

Model Centra za profesionalno informiranje i razvoj karijere RCK Mlinarska

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/08/04-Model-Centra-za-profesionalno-usmjeravanje-i-razvoj-karijere.pdf

Model Volonterskog centra RCK Mlinarska

https://rck-projekt.mlinarska.hr/wp-content/uploads/2021/08/03-Model-Volonterskog-centra.pdf

Projektni tim

Dubravka Protićmag. med. techn.
Tatjana Antičevićmag. med. techn.
Dubravka Trgovecprof. soc. pedagogije
Monika Lovrek Seničićprof. soc. pedagogije
Gordana Fučkarmr.sc.
Martina Trnčevićmag.med.techn.
Ivana Pišćenecmag.med.techn.
Višnja Pranjićdr. sc.

Realizacija

Događanja

14.11.2023

HUMANITARNA AKCIJA

Volonteri VINOGRADSKE i putujuća pučka kuhinja humanitarne udruge SAVAO

U sklopu zajedničke inicijative volonterskih klubova svih škola RCK Mlinarska u utorak 14. studenoga 2023. godine  učenici volonteri Volonterskog kluba Vinogradska pod mentorstvom Tatjane Antičević, Ivane Horvat, Irene Koraj i Dubravke Protić uspostavili su  suradnju s putujućom pučkom kuhinjom humanitarne udruge Savao. Glavna aktivnost te udruge je mobilna pučka kuhinja koja pruža podršku beskućnicima na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu, posebno tijekom noćnih sati svaki utorak i petak.

Prije odlaska na kolodvor učenici volonteri su se okupili u prostorijama udruge Savao, gdje su predano pripremali pakete s potrepštinama. Ti su paketi potom odneseni na Glavni kolodvor, gdje su učenici stupili u kontakt s beskućnicima i socijalno ugroženim obiteljima.

 Naši volonteri dijelili su sendviče, čaj i kavu, kao i odjeću i obuću. Nakon toga ostali su na kolodvoru kako bi se družili i razgovarali s ljudima kojima su pružili pomoć.

Kroz srdačan razgovor i humano ponašanje nastojali smo pružiti nadu i izgraditi prijateljske veze s onima koji su trenutno u teškoj životnoj situaciji.

Antičević Tatjana i Ivana Horvat


23. svibnja 2023.

Dana 23. 5. 2023. u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti Mlinarska održan je Sajam poslova u zdravstvu na kojem su se učenicima završnih razreda srednjih zdravstvenih škola RCK Mlinarska odnosno Zdravstvenog učilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska, Škole za primalje Zagreb, Srednje škole Viktorovac – Sisak, Srednje škole Topusko i Učilišta Ambitio predstavili budući potencijalni poslodavci.

Sajam se održao u Hotelu Academia u Zagrebu, Tkalčićeva 88. U sklopu sajma održano je i vrlo poticajno i motivacijsko predavanje prof. dr. sc. Dragana Primorca pod nazivom „Nema mjesta za male snove“.

Nakon predavanja prof. dr. sc. Draga Primorac rekao je: „Danas sam održao predavanje Nema mjesta za male snove za više od 300 izvrsnih srednjoškolaca koji svoj životni put žele nastaviti u biomedicinskim znanostima. Poslao sam ovim mladim ljudima ključne poruke koji su mi bili i ostali inspiracija.“

Učenicima je između ostalog poručio: „Nitko vam ne može i ne smije ukrasti vaše snove. Riskirajte i ne bojte se jer uplašenog čovjeka živcira svaki zvuk. Najbolji način da predvidite budućnost je da je sami kreirate”.

Sajam poslova održan je kao dio ciklusa aktivnosti kojima se obilježava 100 godina Škole za medicinske sestre Mlinarska, a organizacija cijelog događaja podržana je od strane svih ostalih sastavnica RCK Mlinarska.

Događaj se organizirao kao dio ESF projekta UP.03.3.1.04.0020 Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska, kroz koji se uspostavlja novi centar izvrsnosti u području zdravstva. Vrijednosti projekta je 6.178.932,36 eura, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda u punom iznosu.


Volonteri Vinogradske škole/ RCK Mlinarska

Međunarodni dan rijetkih bolesti

28. veljače 2023.

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se svake godine zadnjeg dana mjeseca veljače. Cilj obilježavanja ovog dana je podići svijest javnosti o rijetkim bolestima i njihovom učinku na život oboljelih i njihovih obitelji. Prema definiciji rijetke bolesti su one koje se javljaju kod 1 oboljelog na 2000 stanovnika. U svijetu postoji od 5.000 do 7.000 poznatih rijetkih bolesti, a oko 20 milijuna ljudi u Europskoj uniji boluje od istih.

Dana 28. 02. 2023. volonteri Škole za medicinske sestre Vinogradska uz članove hrvatskog saveza za rijetke bolesti u centru grada Zagreba održali su javno-zdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o istima. Dijeljenjem letaka i detaljnim informacijama volonteri su educirali građane o ne tako aktualnoj temi današnjice, a građani su pružili podršku akciji, nošenjem naljepnica ovogodišnjeg simbola dana rijetkih bolesti – zebre. Zašto zebra? Kao što zebrine pruge privlače pozornost, tako i različiti simptomi rijetkih bolesti medicinskim stručnjacima otvaraju prostor za rasprave i liječnici najčešće imaju različita tumačenja simptoma, dok se ne ustanovi da se radi o određenoj rijetkoj dijagnozi. Kako zebre nastoje svojim prugama ostati skrivene grabežljivcima i insektima, tako i rijetke bolesti ostaju prikrivene, prikazujući se kao neke druge, poznatije bolesti. Navikli smo da su pruge zebri crno-bijele, no postoji i iznimno rijetka vrsta kod koje su pruge „zlatno“ – bijele. Uočavate li opet sličnost s rijetkima? Iako su sve rijetke bolesti – rijetke, neke među njima rjeđe su od drugih i pogađaju samo nekoliko osoba na svijetu. Danas su zebre ugrožena vrsta i trebaju zaštitu. U društvu koje ih ne uočava, ne pridaje im pažnju i uskraćuje prava, naši rijetki su „zebre“ koje trebaju našu pomoć i podršku kako bi se to promijenilo.

Učenici volonteri: BABURIĆ Lucija, CRVENKOVIĆ Lara, PREKPALAJ Melita, MUNTA Ivana.

Voditeljica: Dubravka Protić


24. siječnja 2023. – Knjižnica Vladimira Nazora, Ulica grada Mainza 37

Dječji vrtić Sunčev sjaj – čitanje priče Shel Silverstein, Dobro stablo  

Umijeće davanja

„Bilo jednom jedno stablo i voljelo malog dječaka.”

Dobro stablo priča je o drvetu koje se nesebično daje i o dječaku koji od drveta uvijek nešto traži. Što je više rastao, dječak je postajao sve zahtjevniji, no drvo je uvijek spunjavalo njegove želje…

Priča je to o umijeću davanja i umijeću prihvaćanja, o odrastanju, sreći i prijateljstvu koje nikada ne prestaje.

Naši mali prijatelji iz DC Sunčev sjaj pažljivo su slušali priču, razgovarali o pročitanom i bojali bojanku Sretno stablo, koju je izradila učenica naše Škole Kristina Kaurić (5. a).

Učenici volonteri (1. b): Mateo Golik, Lovro Martić, Martina Carek i Hana Marin

Voditeljice: Mila Mikecin i Dubravka Protić


14. 11. 2022.

SAMOBOR – TERENSKA NASTAVA

Učenici volonteri RCK Mlinarska

Škole koje su sudjelovale u terenskoj nastavi Samobor: Škola za medicinske sestre Mlinarska (Zagreb), Zdravstvenog učilišta (Zagreb), Škola za medicinske sestre Vinogradska (Zagreb), Škola za primalje (Zagreb), Srednja škola Viktorovac (Sisak) i Srednja škola Topusko.

Učenici volonteri 5. razreda naše škole koji su prisustvovali terenskoj nastavi u Samoboru su: Marija Pandžić, Matej Guliš, Patrik Labrović, Dhia Kovačević, Ivana Sliško, Lucija Baburić, Lucija Božić, Marta Bulić, Ines Demirović, Lara Crvenković, Ivana Munta, Melita Prekpalaj, Dorotea Laci, Barbara Buljubašić, Emma Dragosavac, Ana Nikolić,  Gabriel Bilkić, Marcela Helešić. Cilj terenske nastave bio je upoznavanje učenika s djelovanjem Crvenog križa Samobor. Terenska nastava odvijala se na Svjetski dan šećerne bolesti. Tim povodom je Gradsko društvo u suradnji s volonterima Regionalnog centra kompetentnosti Mlinarska, na tri štanda u Samoboru organizirao besplatno mjerenje tlaka i razine šećer u krvi. Akcija se do podneva održavala na Trgu kralja Tomislava, na Trgu Matice hrvatske te ispred prostorija Crvenog križa Samobor u Ulici Ilirskog pokreta. U njoj je sudjelovalo oko 120 učenica i učenika Škole za medicinske sestre Mlinarska i Vinogradska, Zdravstvenog učilišta, Škole za primalje Vinogradska, Srednje škole Topusko te Srednje škole Viktorovac iz Siska. Nakon jutarnjih zadataka otišli smo u eko park Divlje vode gdje smo provodili vježbe postupanja u kriznim situacijama. Dan bez kiše, dobro društvo i dragi i vrijedni učenici zaslužni su za puno pozitivnih dojmova s terenske nastave na kojoj smo puno toga naučili, a usput i lijepo proveli.

Voditeljice: Dubravka Protić i Tatjana Antičević

Go to Top