Accessibility Tools

Sve o zanimanju

Sve o zanimanju2024-04-01T12:54:02+00:00

Sve što trebate znati o prijavama i upisima u srednje škole za školsku godinu 2023./2024.

PRVA STRUKOVNA KVALIFIKACIJA U RH: medicinska sestra opće njege/medicinskei tehničar opće njege

Budućim medicinskim sestrama/tehničarima srednjoškolsko obrazovanje traje pet godina. Dakle godinu dana duže u odnosu na druge srednjoškolce RH. Međutim bitno veći broj sati, izuzetan napor i opterečenje učenika kroz svih pet obrazovnih godina rezultira velikim bonusom, a to je Strukovna kvalifikacija: medicinska sestra opće njege/ medicinski tehničar opće njege.

Do produljenja obrazovanja medicinskih sestara dolazi zbog standardiziranja programa u skladu s odlukama Europske unije, a Hrvatska je prva zemlja koja započinje s primjenom petogodišnjeg programa obrazovanja.

Konkretno to znači da je standardiziran program po modelu 2+3, odnosno prve dvije godine se realizira općeobrazovni dio kurikuluma, a posljednje tri poučavaju se strukovni nastavni predmeti. Europski programi nalažu fond od 4.600 sati strukovne nastave.

Na inicijativu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi izrađen je i donesen od strane  Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa petogodišnji Strukovni kurikulum. Za učenike koji se odluče školovati za medicinske sestre/tehničare neće značiti samo produljenje srednjoškolskog obrazovanja za godinu dana, već i produljenje školske godine za dva odnosno 3 tjedna. Fond od 4 600 sati zahtjeva izuzetno ozbiljan i kontinuirani rad cijelu nastavnu godinu. Dosadašnjih 1 100 sati godišnje, od sada zamjenjuje 1 530 sati. U praksi će to značiti da će učenici imati tjedno opterećenje od 38 do 42 sata (ili više – ako odaberu dodatnu nastavu opće obrazovnih nastavnih predmeta potrebnih za polaganje ispita Državne mature) te će im nastavna godina trajati između 35 i 40 tjedana, ovisno o obrazovnoj godini.

Nakon dvije godine školovanja, općeobrazovne predmete zamjenjuju isključivo strukovni predmeti, odnosno kurikularno planiranje i programiranje realizacije strukovne nastave. Kurikularni pristup učenju i poučavanju, primjena teorije u praksi i realizacija predmetnih kurikuluma sadržajno u skladu i s primjenom u struci podiže kvalitetu obrazovanja naših učenika.

Na kraju pete godine učenici polažu Završni ispit  i stiču strukovnu kvalifikaciju, a ukoliko žele pristupaju i ispitima Državne mature.

UČENICIMA KOJI ŽELE VIŠE osiguravamo : dodatnu nastavu – 2 sata tjedno  iz opće obrazovnih nastavnih predmeta: hrvatski jezik, matematika i strani jezik, tijekom treće, četvrte i pete godine što im omogućava dobru pripremu i za ispite Državne mature.

Cijelo petogodišnje obrazovanje je izuzetno zahtjevno, zahtjeva kontinuirani rad, izuzetno dobro razvijene radne navike učenika te posebnu motiviranost za zanimanje medicinska sestra/tehničar. Na prvi pogled program obrazovanja u trajanju od pet godina izgleda kao produljenje školovanja, međutim ne treba zaboraviti da učenik stiče strukovnu kvalifikaciju koja mu omogućava samostalan rad u zdravstvenoj ustanovi i veliku mogućnost zapošljavanje odmah nakon završetka obrazovnog programa i to diljem EU.

0
Students
0
Courses
0
Teachers
0
Locations

POPULAR COURSES

 • 11 ožujka, 2021

  Aktivnost je humanitarnog i odgojnog značaja, senzibilizirati učenike za probleme s kojima se susreću beskućnici, poticanje potrebe pomaganja i uključivanja u akcije kojima je svrha  pomoći potrebitima.

 • 11 ožujka, 2021

  Akcija je humanitarnog i odgojnog značaja, poticanje kod učenika svijest o tome da oni kao pojedinci mogu puno učiniti za oboljelog od leukemije, limfoma, mijeloma ili sličnih krvnih bolesti korisnika krvotvornih matičnih stanica, tako da neki postanu potencijalni donori ...

 • 15 ožujka, 2022

  Projekt je odgojnog i obrazovnog značaja, analiza vlastite tjelesne težine i sastava tijela, poticanje odgovornog odnosa i ponašanja prema vlastitom zdravlju i njegovu očuvanju, poticanje zdravog načina življenja i pravilne prehrane...

 • 4 travnja, 2024

  Osmisliti načine komunikacije s korisnicima usluga Pučkog otvorenog učilišta treće životne dobi, za vrijeme obilježavanja dana broja Pi

 • 4 travnja, 2024

  Povezivanje studenata sestrinstva i učenika Škole za medicinske sestre Vinogradska te osnaživanje i motiviranje učenika da postanu studenti sestrinstva

 • 4 travnja, 2024

  Škola za medicinske sestre Vinogradska u školskoj godini 2023./2024. sudjelovat će u aktivnostima Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a

 • 4 travnja, 2024

  Učenici često imaju pogrešnu predodžbu o poslu koji ih čeka nakon završetka medicinske škole koju su upisali, stoga će u susretu s umirovljenim med. sestrama/med. tehničarima

 • 4 travnja, 2024

  Povodom obilježavanja Dana plavog irisa, projektom „Dan plavog irisa Škole za medicinske sestre Vinogradska“ prikazat će se važnost sudjelovanja učenika (trećih i četvrtih razreda) u javnozdrastvenim akcijama.

 • 4 travnja, 2024

  Projekt se realizira u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma, Čakovec. U projektu sudjeluju učenici i nastavnici koji skupljaju čepove u čije su skupljanje uključene i njihove obitelji.

 • 4 travnja, 2024

  Projektom Obilježavanje „Dan narcisa“ spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka.

Joining Over 800,000 Students Enjoying Avada Education now

Become Part of Avada University to Further Your Career.

Go to Top